Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas opposition vädjar till väst om hjälp

Arsenij Jatsenjuk i München på fredagen. Bild: Reuters-tv arsenij jatsenjuk

Oppositionen i Ukraina kräver att västvärlden gör en större insats för att lösa den politiska krisen i landet.

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk säger till BBC att Ukraina behöver en Marshallplan för att stabilisera det ekonomiska och politiska läget i landet.

Jatsenjuk är på plats vid säkerhetskonferensen i München, där läget i Ukraina är det stora samtalsämnet. Jatsenjuk har träffat både Tysklands president Joachim Gauck och utrikesministern Frank-Walter Steinmeier. I dag väntas han också föra samtal med USA:s utrikesminister John Kerry.

Också en annan av de ukrainska oppositionsledarna, Vitalij Klitjko, är på plats i München. Oppositionens möten med västledarna har retat upp Ryssland, som har uppmanat omvärlden att hålla sig utanför konflikten i Ukraina.

Samtidigt inleder Ukraina en brottsundersökning kring stordemonstrationerna. Regimen misstänker oppositionen för att ha förberett en statskupp.

Det ska finnas bevis på att oppositionen hade planerat demonstrationerna och en statskupp redan en längre tid. Bevisen lär finnas på en dator som Ukrainas underrättelsetjänst beslagtog under en razzia i december ifjol.