Hoppa till huvudinnehåll

Utkastade från eget dop i Norge

Skärmdump från fosna-folket.no.
Skärmdump från fosna-folket.no. Skärmdump från fosna-folket.no. Bild: Fosna-Folket dop

Stämningen var inte den bästa vid dopgudstjänsten i Bjugn kyrka nyligen. Prästen visade ut inte bara ett, utan två skrikande barn från dopet. Händelsen väcker debatt i Norge.

Två barn döptes i Bjugn kyrka utanför Trondheim den aktuella söndagen. Thomas Jakob och Odin Andre kommer inte att minnas det, men deras föräldrar glömmer knappast. För lokaltidningen Fosna-folket berättar föräldrarna om hur barnen blev utkastade ur sin kyrka på dopsdagen.

Först var det Thomas Jakob som blev orolig och började gråta. Gudmor gick bak i kyrkan och försökte trösta, men det räckte inte för prästen, som var mitt i sin predikan. Han bad dem lämna kyrkorummet.

− Det kändes som att bli sänd till rektor för dåligt beteende, säger mamman Renate Lindbak uppgivet till tidningen Fosna-folket. Hon fick aldrig chansen att försöka lugna sitt barn.

La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke!

En stund senare började Odin Andre testa sina stämband. Det var precis vad mamman Ann Iren Hammertrø hade befarat och de fick samma besked av prästen; Ut! De höll sig i sakristian resten av tiden.
Lokaltidningen noterar ironin i att storasyster på tio år nyss hade läst högt i kyrkan. Texten kom från bibeln, om hur Jesus sa "låt barnen komma till mig och hindra dem inte".

Utvisningen av de skrikande barnen var pinsam och det var obehagligt för gästerna, tyckte de två mammorna. De ansåg inte att deras barn störde så mycket att inte prästen skulle ha hörts. Stämningen efteråt på dopkaffet var spänd. Föräldrarna bad prästen om ursäkt för att barnen hade stört, men han rapporteras ha varit totalt ointresserad och inte sagt ett ord.

Kyrkan ber om ursäkt

Föräldrarna berättar sin historia för att andra inte ska bli utsatta för samma sak. Tidningen Fosna-folket har varit i kontakt med prosten Brita Hardeberg.

Som den aktuella prästens arbetsgivare ber hon om ursäkt

− Barngråt är ganska vanligt. Det är inte vår önskan att präster skall ge dylika besked från predikstolen. Vi önskar att alla skall känna sig välkomna i kyrkan, säger prosten till Fosna-Folket.

"Ännu ett skäl att inte döpa sina barn"

Händelsen i Bjugn kyrka väcker livlig debatt och nu nått också nationella nyhetsmedier. På Fosna-folkets debattsida på nätet har fallet också diskuterats. "Varför godtog de prästens uppmaning? De borde alla ha stigit upp och gått sin väg. Jag skulle ha gått min väg, och inte tittat tillbaka", skriver de första debattörerna.

"En präst som inte klarar barngråt under ett dop måste hitta annat jobb. Gudstjänstdeltagarna var antagligen mest släkt som kom för barnens skull, inte för prästens. Synd att sådant kan hända år 2014. Ännu en orsak att inte döpa sina barn. Kyrkan har inte råd att skapa dålig image bland de tillfälliga kyrkobesökarna", påpekar andra debattörer.

"Här är vår nya kyrkosångare"

Det finns också de som försvarar prästen. Barngråt är störande, inte bara i kyrkan. Det har hänt också förr att norska präster har bett skrikande barn med föräldrar lämna kyrkan. Men nu har kyrkan och prästen bett om ursäkt för händelsen.

Många präster behärskar också konsten att trösta gråtande barn under dopceremonier. En debattör berättar om sin sons dop: "Prästen lyfte stolt upp den skrikande nya församlingsmedlemmen och presenterade: Här har vi vår nya kyrkosångare"".