Hoppa till huvudinnehåll

Liukkonen: Äntligen kan jag vara mig själv

Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen valde på söndagen att gå ut med att han är homosexuell Ari-Pekka Liukkonen Bild: EPA/TiborIlyes/AllOverPress ari-pekka liukkonen,liukkonen,simning,sport

Simmaren Ari-Pekka Liukkonen berättade på söndagen för Yle att han är homosexuell. Liukkonen är den första finländska toppidrottaren som under sin aktiva karriär valt att gå ut öppet med sin homosexualitet.

Ari-Pekka Liukkonen berättar för Yle att han redan i lågstadiet började inse att han är homosexuell men att han trodde att det var en tillfälig fas i livet som skulle gå över. I högstadiet började han erkänna för sig själv att han var homosexuell.

- Då man inte pratade om saken så försökte jag bara glömma det. Då jag gick i gymnasiet började jag sakta men säkert att erkänna att det är så här jag är. Det var inte lätt att inse men nödvändigtvis heller inte svårt. Det har varit en lång process för mig, säger han till Yle.

Den första som Liukkonen valde att berätta om sin homosexualitet för var hans lillasyster. Det skedde för ett par år sedan. Att berätta för föräldrarna var svårare.

- För en månad sedan berättade jag om det för mina föräldrar. Jag ringde min mamma och bad henne berätta om det för min pappa. Om vi hade varit på samma ort skulle jag har berättat om det ansikte mot ansikte. Jag ville berätta det för mina föräldrar innan jag gick ut med det officiellt. Jag har fått stort stöd av min familj, säger han.

Samma gamla Ari-Pekka

Liukkonen valde att berätta för sina lagkamrater i Jyväskylä förra onsdagen. Av de fick han enbart positiva reaktioner. Att Liukkonen nu valde att berätta att han är homosexuell beror på att han vill få igång en diskussion inför OS i Sotji.

- Jag tycker det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas och andras mänskliga rättigheter, säger han.

Liukkonen hoppas nu att hans beslut att öppet gå ut med sin homosexualitet ska leda till att man i Finland inte ser människors sexuella läggning som en stor sak.

- Homosexuella har samma rättigheter som personer med blå och bruna ögon, som personer som är högerhänta och vänsterhänta, säger han.

Ari-Pekka Liukkonen vill nu koncentrera sig på idrotten då han längre inte behöver bära på en hemlighet.

- Jag vill betona att det här inte förändra mig som människa och jag är fortfarande samma Ari-Pekka som vill simma 50 meter frisim och en dag slå världsrekord. Jag vill vinna OS-guld på världsrekordtid, säger han.

Liukkonen berättade om sin homosexualitet i programmet Urheiluviikonloppu.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

 • Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers, november 2016.

  Oilers GM om Puljujärvis säsong: ”Han var väldigt frustrerad”

  Peter Chiarelli tror att Puljujärvi kommer att anpassa sig.

  Trots att Jesse Puljujärvi inte gjorde någon succé under sin första säsong i Nordamerika så är Edmontons General Manager Peter Chiarelli relativt nöjd med vad han fått se. Framför allt i AHL har Puljujärvi visat klass anser Chiarelli.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport