Hoppa till huvudinnehåll

Liukkonen: Äntligen kan jag vara mig själv

Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen valde på söndagen att gå ut med att han är homosexuell Ari-Pekka Liukkonen Bild: EPA/TiborIlyes/AllOverPress ari-pekka liukkonen

Simmaren Ari-Pekka Liukkonen berättade på söndagen för Yle att han är homosexuell. Liukkonen är den första finländska toppidrottaren som under sin aktiva karriär valt att gå ut öppet med sin homosexualitet.

Ari-Pekka Liukkonen berättar för Yle att han redan i lågstadiet började inse att han är homosexuell men att han trodde att det var en tillfälig fas i livet som skulle gå över. I högstadiet började han erkänna för sig själv att han var homosexuell.

- Då man inte pratade om saken så försökte jag bara glömma det. Då jag gick i gymnasiet började jag sakta men säkert att erkänna att det är så här jag är. Det var inte lätt att inse men nödvändigtvis heller inte svårt. Det har varit en lång process för mig, säger han till Yle.

Den första som Liukkonen valde att berätta om sin homosexualitet för var hans lillasyster. Det skedde för ett par år sedan. Att berätta för föräldrarna var svårare.

- För en månad sedan berättade jag om det för mina föräldrar. Jag ringde min mamma och bad henne berätta om det för min pappa. Om vi hade varit på samma ort skulle jag har berättat om det ansikte mot ansikte. Jag ville berätta det för mina föräldrar innan jag gick ut med det officiellt. Jag har fått stort stöd av min familj, säger han.

Samma gamla Ari-Pekka

Liukkonen valde att berätta för sina lagkamrater i Jyväskylä förra onsdagen. Av de fick han enbart positiva reaktioner. Att Liukkonen nu valde att berätta att han är homosexuell beror på att han vill få igång en diskussion inför OS i Sotji.

- Jag tycker det är sorgligt att lagarna om homosexualitet i Ryssland begränsar ungas och andras mänskliga rättigheter, säger han.

Liukkonen hoppas nu att hans beslut att öppet gå ut med sin homosexualitet ska leda till att man i Finland inte ser människors sexuella läggning som en stor sak.

- Homosexuella har samma rättigheter som personer med blå och bruna ögon, som personer som är högerhänta och vänsterhänta, säger han.

Ari-Pekka Liukkonen vill nu koncentrera sig på idrotten då han längre inte behöver bära på en hemlighet.

- Jag vill betona att det här inte förändra mig som människa och jag är fortfarande samma Ari-Pekka som vill simma 50 meter frisim och en dag slå världsrekord. Jag vill vinna OS-guld på världsrekordtid, säger han.

Liukkonen berättade om sin homosexualitet i programmet Urheiluviikonloppu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport