Hoppa till huvudinnehåll

Esbo hastar på metrobygget Mattby-Stensvik

Metrostationen i Otnäs
Esbo stadsstyrelse vill sätta igång tunnelbygget från Mattby till Stensvik. Här byggs metrostationen i Otnäs. Metrostationen i Otnäs Bild: YLE/Helena von Alfthan aalto-universitets station

Stadsstyrelsen i Esbo har slagit fast att tunnelbygget för västmetron skall fortsätta till Stensvik direkt när etappen Gräsviken-Mattby är klar i mars. Villkoret är att staten kan besluta om att skjuta till 30 procent av kostnaderna.

Stadsstyrelsen slog fast på sitt möte på måndagen att staden driver på tunnelbygget, eftersom det skulle ge stora inbesparingar. Tekniska direktören Olavi Louko har gjort egna beräkningar om att det skulle spara mellan 120 och 200 miljoner euro att fortsätta tunnelbygget utan avbrott.

Louko motiverar inbesparingarna bland annat med att de som gräver tunneln och den apparatur som används kan utnyttjas genast när etappen till Mattby är klar. Hans uppskattning om kostnaderna har kritiserars i offentligheten.

Riksdagens finansutskott beslöt i slutet av förra året att staten borde prioritera tunnelprojektet och besluta om sin andel av kostnaderna nu i vår.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen