Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Plåttaket

Alla tre på växthusets plåttak
Alla tre på växthusets plåttak Bild: YLE/Strömsö susanna ström-wilkinson

Träpanel och fönster på väggarna och ett tak av glas och plåt, det är så vårt växthus ser ut. Glas blev det självklara valet för den genomskinliga delen av huset. Den bakre delen av taket gav oss lite huvudbry, vi ville ha den täckt men alternativen var många. Efter en utflykt till Kristinestad och en taktittning från Rådhusets torn bestämde vi oss för falsad plåt.

Det var en fröjd att klättra upp på ett taket på mornarna, utsikten över småbåtshamnen, fågelljudet och den klarblå himlen rakt ovanför huvudet, vi hade tur med vädret under våra plåtslagar dagar. Plåttak skall också läggas regniga och kalla höstdagar och då är nog känslan en helt annan.

Man kan avslutningsvis konstatera att plåtslageri är ett fint hantverk och en konstform i sitt eget slag. För tillfället finns det ingen utbildning i Finland där man kan lära sig yrket. Därför är det en lycka att vi fortfarande kommer att få våra tak klädda med plåt av skickliga och yrkeskunniga hantverkare, hantverkare som Anders som fått lära sig yrkets alla finesser av sin far, Abbe, en mästare i plåtslageri.Plåt passar bra som takmaterial då den är stark trots att den är tunn och därför lätt. Ett lätt takmaterial är bra, inte enbart för den som skall lyfta upp materialet på taket.