Hoppa till huvudinnehåll

Yle utrikes höjer ambitionsnivån

Bild: Yle afghanistan 2009

Yle nyheter ska ha en utrikesredaktion i världsklass, säger direktör Atte Jääskeläinen. Yle stärker redaktionen och bygger ut korrespondentnätverket. Också EU-bevakningen stärks.

Idag har Yle 9 fasta korrespondenter på stationeringsorterna Stockholm, Bryssel, Moskva, Washington, Peking och Berlin. Ambitionen är att hålla kvar de fasta korrespondenterna men stationeringsorterna ska framöver granskas regelbundet. Dessutom gör man nyanställningar och inför nya former av utrikeskommenderingar. Reportrar ska skickas ut på kortare uppdrag till hotspots i världen. Yle stärker också sin EU-bevakning - jämsides med de två korrespondenterna i Bryssel grundas en EU-redaktionen i Helsingfors.

Hittills har korrespondentuppdragen roterat och reportrarna har kommit "hem" efter varje uppdrag. Åtminstone en sväng. Nu ska det igen bli möjligt att skapa sig en livslång karriär som utrikeskorrespondent. Något som ledningen hoppas ska leda till att Yle får riktiga "stjärnreportrar" igen.

Kampen om världsnyheterna

För ett par decennier sedan hade Yle ett klart försprång med utrikesnyheterna i Finland. De fasta korrespondenterna ute i världen kunde snabbt rapportera i radio och TV. Idag är medielandskapet ett annat och kampen om utrikesbevakningen stenhård. Idag konkurrerar Yle med bolag som BBC, CNN, Sveriges Radio och Al Jazeera. De mindre tidningarna har dragit in sin utrikesbevakning medan bara några större tidningshus ännu har egna fasta korrespondentnät. Dessutom har nätet har gjort att nyhetstakten skruvats upp ytterligare ett snäpp. Publiken vill ha nyheter, analyser, bilder och film - genast!

- Vi ska ha en mer mobil och snabb bevakning, säger Atte Jääskeläinen. Men vi ska också ge fördjupande analyser i aktualitetsprogrammen och på webben.

Mera närvaro

- Tanken är att korrespondenterna i högre grad än nu ska bidra med sin närvaro i våra sändningar i radio, på TV och på webben. Andelen direkta rapporter och analyser ska öka på bekostnad av de sk. basnyheterna, dvs de klassiska nyhetsinslagen, säger Stefan Winiger, utrikeschef för Yles svenska utrikesredaktörer. De inslagen ska oftare göras av utrikesreportrarna i Helsingfors.

Har det här direkta konsekvenser för det som produceras på Svenska Yle?

- Egentligen inte direkt. Vi har våra tre fasta korrespondenter och de kommer att finnas kvar. Vi har redan en tid haft sk. "hemmakorrespondenter" som kan rycker ut på kort varsel , säger Winiger. Men också våra reportrar både i världen och hemma ska i högre grad än nu vara med live i sändningarna.

De tre svenska korrespondenterna Dan Ekholm i Bryssel, Nordenkorren Bengt Östling i Stockholm och Mette Nordström i Washington kommer alla att lämna sina stationeringsorter i sommar och nya krafter tar i från och med hösten.

Läs också