Hoppa till huvudinnehåll

Adeln som samhällsbyggare

Wilhelm Brummer, Birgitta af Forselles
Wilhelm Brummer, Birgitta af Forselles Bild: YLE/Marit Lindqvist birgitta af forselles

Vilka var de, alla dessa hackmän, armfeltar, järnefeltar, ehrnroothar, mannerheimar, aminoffar och alla andra adelsmän- och kvinnor som på olika sätt bidragit till att bygga upp vårt samhälle under olika skeden av vårt lands historia?

Riddarhuset i Helsingfors kan man som bäst bekanta sig med ett stort antal representanter för adeln i Finland på utställningen ”Vilka var de? Adeln som samhällsbyggare” – en utställning som genom en mängd föremål, konstverk och arkivmaterial som lånats ut från gårdar, privata hem och samlingar belyser framstående personers liv och livsverk.

Marit Lindqvist har besökt utställningen tillsammans med Birgitta af Forselles, Arthur Aminoff och Wilhelm Brummer:

Utställningen ”Vilka var de? Adeln som samhällsbyggare” visas dagligen på Riddarhuset i Helsingfors t.o.m. den 16 februari och intäkterna från inträdesbiljetterna går oavkortat till välgörenhet via Adelsförbundets Understödsförening r.f.

I samband med utställningen arrangeras också ett antal föreläsningar – hela listan hittar man på Adelsförbundets Understödsförenings webbplats.