Hoppa till huvudinnehåll

De populäraste skidhjälmarna skyddar dåligt

Bild: Mika Kanerva skidbacke

En stor del av de skidhjälmar som säljs i Finland och Sverige skyddar inte tillräckligt i de vanligaste olyckorna. De flesta hjälmar som försäkringsbolaget Folksam testat har brister speciellt i sådana olyckor där huvudet roterar. Det är just i sådana olyckor som det också ofta uppstår hjärnskakningar.

Folksam har testat tretton skidhjälmar i olika prisklass både i Sverige och Finland och bara tre av hjälmarna klarar sig bra i testen. Skillnaden mellan hjälmarna är så stor att valet av hjälm kan utgöra skillnaden mellan en skada eller ej.

- Samtliga skidhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag mot huvudet, säger Helena Stigson, forskare på Folksam i Sverige och ansvarig för testerna.

Folksams tester är tuffare än de som krävs enligt lag. Testerna simulerar en skidolycka och visar att de flesta skidhjälmar skulle behöva förbättras. Detta trots att alla hjälmar som ingår i testet tidigare är testade och godkända enligt CE-normer.

- Hjälmarna uppfyller myndighetskraven, men det att de har brister beror säkert på tillverkare som försöker komma billigare undan och då gör en mindre säker hjälm, säger Sofia Paltschik, marknadsföringschef på Folksam i Finland.

Myndigheterna utför samma tester i Finland och Sverige och de testerna testar inte fall där huvudet utsätts för rotation, en olycka som ofta orsakar hjärnskakning.

"Viktigast är att man har en hjälm"

Folksam gjorde tre olika tester, två med sneda islag och ett rakt.

- Ovandelen, sidan av hjälmen och rakt islag testades och dessutom gjordes en datasimulering för att få ännu bättre värden på vilken risk sneda islag medför, säger Paltschik.

Det raka islagstestet är det enda som ingår i lagkravet på skidhjälmar och görs då i 20 km/timme. Folksam har dock gjort detta test i 25 km/timme.

Sammanvägt är det tre skidhjälmar som klarar sig bäst. De är Everest U EXT MIPS HLM, Scott Chase MIPS och Sweet Protection Igniter MIPS. Men även hos dessa hjälmar är risken för huvudskador påtaglig.

Sämst skydd av de testade ger Biltema skidhjälm, Everest U All Mountain, Head Pro och Smith Vantage.

- Huvudregeln är att ha hjälm när man är ute i backen, men vill man vara absolut på det säkra lönar det sig att ta de hjälmarna som klarar sig bra mot islag och rotation, säger Paltschik.

Hur hittar man en bra hjälm i affären?

- Ofta tror man att den dyraste hjälmen är den bästa, men det visade ju testet att så inte är fallet. Några av de dyrare hjälmarna är de som var sämst så man ska inte åtminstone gå bara på pris och ta den dyraste. Det lönar sig att fråga försäljaren om han vet hur bra hjälmen skyddar vid olika fall, säger Paltschik.

Huvudskador i skidbacken blir allt vanligare.

- Men jämfört med tidigare år har det lite minskat då folk har blivit mer måna om att ha hjälm i backen och det är ett stort framsteg men en stor del av de skador som folk får i backen är små hjärnskakningar eller i värsta fall större skador på hjärnan, säger Paltschik.

Folksams svenska webbsida kan du också se videofilmer på hur hjälmarna testas.
Här hittar du infomation om hur de olika hjälmarna klarade de olika testen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes