Hoppa till huvudinnehåll

En (nästan) vit månad

Markus Sjöholm var (nästan) nykter i en månad. Bild: YLE/Ted Urho nuortenlinkki

Markus Sjöholm jobbar med förebyggande rusmedelsarbete på A-klinikstiftelsen. Det var incitament nog att själv prova på en vit månad.

Någon livsomvälvande upplevelse var den vita månaden inte, om man får tro Sjöholm själv. Egentligen handlade det bara om att lämna bort helgdrickandet, då han överhuvudtaget inte dricker i veckan.

Svårast var kanske att alltid vara tvungen att förklara sitt val.

-Det kändes främmande när alla andra drack utom jag, och jag fick förklara mig. Dessutom blev jag fortare trött på festen och ville gå hem tidigare.

Stöd av flickvännen

Helt ensam var Sjöholm inte om sitt projekt.

-Min flickvän tog också en vit månad, så vi hade stöd av varandra.

Sjöholm menar att han snabbt märkte av att han lämnat bort ölandet i helgerna.

-Jag vaknade betydligt fräschare och piggare på helgerna och kunde börja min dag tidigare. När jag druckit på helgen kan jag nu i trettioårsåldern känna av det ännu på måndag.

Höll inte riktigt hela vägen

Tanken med en vit månad är ju att man inte dricker någon alkohol över huvudtaget. För Sjöholm höll det inte riktigt hela vägen.

-Den sista lördagen i januari drack jag två glas vin, men jag är nog ändå helt nöjd. Sen den första februari gjorde jag samma välbeprövade misstag som många andra och drack lite för mycket näg jag igen kunde, ler Sjöholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen