Hoppa till huvudinnehåll

Här faller mobilskuggan - våra läsare listar tio problemområden

Bild: Yle mobilmast

Yle Nyheters enkät visar på att mobilskugga är ett problem över hela Svenskfinland. Tack vare över 350 tips från er läsare har vi nu identifierat tio problemområden. Kolla hur läget ser ut nära dig!

Bland de tips vi har fått in förekommer alla de tre stora operatörerna det vill säga Sonera, Elisa och dotterbolaget Saunalahti samt DNA. Problemrapporterna som rör de enskilda operatörerna är också rätt jämnt utspridda över hela Svenskfinland.

Visa problemområden
Klicka på orterna för att zooma in och se rapporterna därifrån.
  Svaren modereras och kartan uppdateras därför med fördröjning. Grafik: Peter Sjöholm.
  DNA
  Elisa/Saunalahti
  Sonera
  Flera/övriga

  Genom att klicka på kartmarkörerna kan du läsa mera om hurdana problem Yle Nyheters läsare har rapporterat om. Kartan bygger helt på de här rapporterna och uppgifterna har inte kontrollerats av Yle. Med plus- och minusknappen kan du zooma in och ut och kolla hur läget ser ut i dina hemknutar. I menyn till vänster hittar du tio områden därifrån det har kommit flera tips om samma operatör.

  Tio problemområden

  Yle Nyheter har tagit fram tio områden därifrån det har kommit in flera tips som rör samma operatör. Listan är ordnad geografiskt från Borgå i öst, längs med kusten och upp till Jakobstad. Utöver det finns också andra områden med flera tips.

  Borgå centrum
  Från Borgå centrum kommer flera rapporter om Sonera. En läsare skriver till exempel så här;

  - Mitt under samtal så brister samtalet inne i huset och vissa ställen ute...från telefonmasten är det ungefär 300 m... Vad gör man ifall man ringer det allmänna alarmnumret 112?

  Mera om problemen i Östnyland kan du läsa här.

  Kyrkslätt centrum
  Elisa är den operatör som har fått flest prickar i Kyrkslätt. Ute på Porkala kommer det rapporter om att alla operatörer fungerar dåligt, men också i de centrala delarna av Kyrkslätt förekommer det problem.

  - Hemma hos mig i ett radhus i Kyrkslätts Ravals (mycket centralt läge) brister samtal när man flyttar sig en aning. Det finns inget ställe i lägenheten där det alltid går att prata säkert, skriver en läsare som har ett Elisa-abonnemang.

  Pojo i Raseborg
  Bland Yle Nyheters läsare är det flera med Elisa-abonnemang som rapporterar om problem i Pojo. Det här är också något som lyfts fram i Yle Västnylands artikel. Där finns tips på vad man ska göra om hörbarheten är dålig.

  Hangö
  I Hangö är det flera Sonera-användare som rapporterar om problem längs med kusten österut. En person skriver så här;

  - Måste ut på gården 5-10 m från huset (fritidsbostad). Ställer också till det för typ alarmutrustning o.dyl. Måste dessutom hålla kvar ett fast Sonerabonemang med oskäligt dyr månadsavgift.

  Kimitoön
  På Kimitöon handlar undantagsvis flest rapporter om DNA. Tipsen kommer också från hela kommunen.

  - DNA medger att det är skugga i de centrala delarna av Dalsbruk. Men säger också att de inte tänker åtgärda detta. Av denna anledning var man tvungen att byta operatör, skriver en läsare.

  Mera om problemen i Åboland finns i Yle Åbolands artikel.

  Houtskär i Pargas
  Flera läsare rapporterar om problem med Sonera i Houtskär. En läsare skriver till exempel så här;

  - Då man monterar ner trådtelefonen så borde det mobila nätet vara i skick. Har erbjudit dem att hyra mark åt dem för en till basstation men inte är dom intresserade.

  Jomala på Åland
  Från Jomala, norr om Mariehamn, har det kommit flera rapporter om problem med Sonera.

  - Måste stå helt stilla på given plats, annars avbryts samtalet, står det i ett tips.

  Sundom i Vasa
  Vanligast är rapporter om problem med Elisa i Sundom. Så här skriver en läsare;

  - Går inte att ringa alls. Och dessutom ska det bli ett stort bostadsområde där.

  Kvevlax i Korsholm
  Också från Kvevlax kommer det flera rapporter om problem med Elisa.

  - Hörbarhet endast i norra ändan av huset, varierande antal "stolpar", vanligen 1-2, samtal kan brytas, rapporterar en läsare.

  Jakobstad centrum
  Rapporterna om problem i centrala Jakobstad rör både Elisa och DNA.

  - Mycket allvarligt eftersom vi lagt bort trådtelefonen. Samtalet bryts ofta, ingen eller dålig signal, skriver en läsare.

  Flera antenner för mobiltelefontrafiken kommer dessutom snart att plockas ner, eftersom de finns på ett vattentorn som ska renoveras.

  Kontakta operatören

  Om du har problem lönar det sig i första hand att kontakta din egen operatör. Mera om det kan du läsa här. Om operatören inte kan fixa problemen är en lösning att helt enkelt byta operatör. Som konsument har man också rätt att kräva ersättning om hörbarheten inte motsvarar vad operatören har lovat.

  Läs också:

  Rättelse 5.2.2014: I artikeln stod tidigare "Kvevlax i Vasa". Det har nu rättats till "Kvevlax i Korsholm".