Hoppa till huvudinnehåll

Kekkonen: Lojo BB inte hotat

En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud.
En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud. Bild: YLE/Isabella mattsson mödravård,fertilitetsbehandling

Det finns inga diskussioner om att lägga ner bb i Lojo. Det säger Raimo Kekkonen som är direktör för Lojo sjukvårdsområde. De gravida borde rösta med fötterna och välja mindre enheter, säger avdelningsskötare Agneta Westerlund.

Det föddes i fjol 1 000 barn i Lojo och det är just det antal förlossningar som krävs för att man på riksnivå ska anse att en förlossningsenhet verkligen behövs.

Mtv rapporterarde i söndags att allt fler barn i framtiden kommer att födas på bilens baksäte, på grund av att man tack vare de nya jourförordningarna planerar att lägga ner flera förlossningsenheter.

Mtv hade gjort upp en lista över förlossningsenheter som är ledläggningshotade och Lojo bb stod högst upp på den listan.

Lojo bb inte hotat

Raimo Kekkonen, direktör för Lojo sjukvårdsområde, dementerar uppgifterna och säger att det inte förekommer några sådana diskussioner inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för tillfället. Kekkonen tror att informationen baserade sig på gamla uppgifter.

För tillfället har man också den jourberedskap i Lojo som krävs enligt den nya jourförordningen.

-Det finns både en förlossningsläkare och en anestesiläkare under jourtid på förlossningsenheten och man har beredskap för omedelbart kejsarsnitt. Förlossningssjukhusen ska enligt jourbestämmelserna också alltid ha en barnläkare på plats och här finns det i Lojo ännu rum för förbättringar, säger Kekkonen.

Också Vänsterförbundet Harry Yltävä, som är medlem i HNS- styrelse och som har suttit med i den arbetsgrupp som har funderat på hur vården ska organiseras i framtiden, dementerar uppgifterna om att Lojo bb skulle vara nedläggningshotat.

-Den uppgiften går helt emot de tankar och framtidsplaner som har diskuterats, säger Yltävä.

"Vi vill också ha mindre enheter"

Agneta Westerlund.
Agneta Westerlund Agneta Westerlund. Bild: Yle/Tove Virta barnmorska då bb i ekenäs fanns,Ekenäs

Avdelningsskötare Agneta Westerlund konstaterar att Lojo och Borgå var hotade redan då Ekenäs bb lades ner.

-Kvinnokliniken byggs till så det är klart att man planerar ett stort sjukhus som kan hantera 8 000 födslar om året. Gravida borde rösta med fötterna och visa att vi inte vill ha ett stort sjukhus utan också mindre enheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland