Hoppa till huvudinnehåll

Larsmo säger nej till jämställdhet

Den gula kommungården i eftermiddagsljus på vårvintern.
Arkivbild. Den gula kommungården i eftermiddagsljus på vårvintern. Bild: YLE/Rolf Granqvist larsmo kommun

Den europeiska deklarationen för jämställdhet röstades ner i Larsmo. Med rösterna 6-3 beslöt kommunstyrelsen att Larsmo inte undertecknar jämställdhetsdeklarationen.

På Österbottens förbund säger utvecklingsplanerare Irina Nori att hon är något förvånad över kommunens ställningstagande. Förbundet har sänt deklarationen till alla medlemskommuner med förhoppningen om att Österbotten skulle bli det första landskapet att underteckna deklarationen.

- Jag är lite överraskad eftersom deklarationen motsvarar finländsk lagstiftning.

Enligt Nori innebär ett kommunalt godkännande inte annat än att man arbetar aktivt för jämställdhetsfrågor. Den uppfattningen delas av tf kommundirektör Carola Löf.

- Det är en markering och ett ställningstagande för att verka för jämställdhet mellan könen.

Kommundirektör Löfs förslag var att Larsmo undertecknar deklarationen. Mot hennes förslag ställdes Olav Vikströms (SFP) förslag att Larsmo tackar nej. Så blev det också. Vikström fick fem ledamöter med sig. Kristdemokraterna Marita Björkström, Bertil Grankulla, Carola Lassila, Daniel Svenlin samt socialdemokraten Pia Kotanen stödde Vikströms förslag.

På den förlorande sidan hamnade tre SFP:are. Styrelsens ordförande Ulf Stenman, Åsa Björkman och Karita Nynäs.

Jämställdhet inte till vilket pris som helst

Olav Vikström är på vintersemester och kan inte nås, men Bertil Grankulla (KD) förklarar sitt ställningstagande med att det mesta av innehållet i jämställdhetsdeklarationen är okej. Men efter att ha läst deklarationstexten kom han fram till att man sätter jämställdhet före lämplighet och kunnande till exempel vid val av tjänstemän.

- Det far fel väg, inte kan man jobba för jämställdhet till vilket pris som helst.

Enligt Bertil Grankulla hade jämställdhetsdeklarationen också medfört större arbetsbörda för tjänstemännen på kommunkansliet. Däremot säger sig Grankulla jobba för lika lön för lika arbete. Och kommunen har ju redan en jämställdhetsplan, säger han.

Åsa Björkman (SFP) som röstade för deklarationen säger att den egentligen inte inneburit något nytt.

- Absolut ingenting hade ändrat om vi skrivit under.

Enligt Björkman var ledamöterna rätt överens i diskussionen. De som röstade emot tycker genusdiskussionen gått till överdrift, och till viss del håller jag med, säger Björkman.

- Vi hade bara förstått deklarationstexten lite olika.

Läs också: Österbottens jämställdhetsgrupp utmanar kommunerna att arbeta för jämställdhet (Österbottens förbunds webbplats)

Kvinnoförbundet chockerat över Larsmos beslut
"Jämställdhetsdeklarationen hade tagit bort vår valfrihet"

Läs också