Hoppa till huvudinnehåll

Toppidrott och värnplikt

Arkivbild Bild: Yle/Tove Virta rabbe österlund,Ekenäs

Sedan julen har jag haft bråda tider: ordnat en resa till Swedish Cup åt SFS-skyttar och varit med i arrangemangen för Falling Target-landskampen mellan Danmark, Sverige och Finland. Den här landskampen var ett stort projekt som resulterade i att vi gjorde historia: Finland tog tre guld, ett silver och tre brons. Det var första gången Finland vunnit lagtävlingen och nu tog vi lagguld både på juniorgevär och på seniorgevär, samt lagbrons på juniorpistol. Tävlingen ordnades i Ekenäs, i Raseborgs skyttars hall i Vesterby. Efteråt skulle man hinna på Idrottsgalan som bara blir bättre och bättre för varje år.

EM på luftvapen skjuts i Moskva den 26 februari och där skall fyra SFS-skyttar tävla om EM-medaljerna. Min adept Joni Stenström är en av dem som skall åka till EM, och förberedelserna går på högvarv. Allt har gått enligt planerna med tanke på att Joni avtjänar sin värnplikt för tillfället i Idrottsskolan i Hennala. Hur skall det gå för våra toppidrottare efter att Idrottskolan i Hennala flyttas är en sak som jag personligen är bekymrad över. Faciliteterna i Sandhamn är inte sådana att en toppskytt kan träna och avtjäna sin värnplikt tillika. Att försvarsmakten, försvarsministern och kultur- och idrottsministern inte gör något för att förbättra faciliteterna för våra idrottare är en sak som alla idrottsorganisationer bör påpeka och trycka på. Faciliteterna i Hennala är inte det bästa för skytte men de går, nu då idrottskolan flyttas till Sandhamn så bör de investera, bygga och inskaffa sådan apparatur att faciliteterna är de bästa i landet. Det är ju de bästa idrottsungdomarna som avtjänar sin värnplikt där.

Det är ju så att man jämför med länder som har det bättre, för gräset är ju alltid grönare på andra sidan, men det här är ett dilemma som våra idrottsorganisationer bör driva på, för det andra alternativet är civiltjänst för idrottaren, vilket säkert är det sämre alternativet för försvarsmakten. Visserligen så är tiden som man avtjänar sin värnplikt en tid som man inte kan satsa fullt på sin idrottskarriär, då man även bör sköta sin utbildning i värnplikten men bättre skulle det kunna vara. En toppskytt tränar ungefär 25 till 40 timmar i veckan och arméutbildningen utöver det gör det svårt, kanske till och med omöjligt, att kunna träna så hårt.

Det är tråkigt att idrotten är den som kommer att lida då försvarsmakten ser över sin organisation. Det var vår president Urho Kalevi Kekkonen som är far till idrottskolan, då han såg hur andra länder hade ordnat för sina idrottsungdomar som skulle avtjäna värnplikten. Idrottskolan har varit en bra plats för våra idrottare att avtjäna sin värnplikt på och samtidigt kunnat utöva sin idrottsgren och tävla både nationellt som internationellt. Personligen hoppas jag på att alla som har möjlighet försöker att trycka på alla knappar för att våra idrottsungdomar och idrottsbeväringar skall få en så bra värnplikt som möjligt.

Trevlig fortsättning på vintern!

Rabbe Österlund
Verksamhetsledare SFS

Läs också

Nyligen publicerat - Sport