Hoppa till huvudinnehåll

Arcadastuderande vill satsa på entreprenörskap

Wilhelm Lönnberg, Mathias Dahlqvist och Jessica Blechingberg har alla engagerat sig i AES. Bild: YLE/ Christoffer Gröhn jessica blechingberg

Nu har de studerande vid yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors möjlighet att engagera sig i företagande och hur det är att ha ett eget företag. Några studerande har grundat föreningen Arcada Entrepreneurship Society (AES).

Det var i slutet av november som föreningen hade sin första sammankomst och i går onsdag var en viktig dag för föreningsmedlemmarna. Då gick deras första evenemang av stapeln, det vill säga ThawTalk som bland annat gästades av serieentreprenören Lauri Valli, Rovios produktionschef Sebastian Schroderus och Activeark JWT:s vd Markus Hakala.

Mathias Dahlqvist är ordförande och han tog initiativ till föreningen.

- Tanken är att föra samman studerande från olika studieinriktningar. Vi har mycket kunskap här. Det finns allt från ingenjörer till fysioterapeuter och medianomer och socionomer. Det finns en stor potential i att starta eget. Alumner och Arcadas företagsoas har stött oss, säger Dahlqvist.

- Jag kände själv att jag vill göra något mer för att studierna ska bli intressanta, förklarar Dahlqvist orsaken till att föreningen startades nu.

"Möjlighet att förverkliga sina drömmar"

Dahlqvist säger att orsaken inte är att studerande som nu utexamineras från Arcada skulle gå arbetslösa.

- Över 90 procent av de som studerat här får en anställning. Jag tror att entreprenörskapet blir mer populärt. Det är visserligen ett stort ansvar att vara företagare, men samtidigt är det en möjlighet att göra verklighet av sina drömmar.

Enligt Dahlqvist, som själv studerar företagsekonomi, riktar sig inte föreningen till någon speciell studerandegrupp vid Arcada.

- Alla är välkomna. Men vi försöker nu få med mer ingenjörer och vårdstuderande, som kanske inte har varit inblandade i företagandet vid Arcada från tidigare.

Jessica Blechingberg inledde sina studier i företagsekonomi förra hösten och har engagerat sig i AES.

- Jag har några idéer när det gäller ett eget företag, men det är viktigt att lära sig tänka som en företagare, säger hon.

"Finland bra land att starta företag i"

Wilhelm Lönnberg, studerar till medianom, och har i ett knappt år haft ett eget produktionsbolag.

- Tre andra som jobbar vid produktionsbolaget studerar också vid Arcada. Vi producerar filmer för företag och annan företagsreklam. Dessutom gör vi musikvideor och andra mindr eporjekt.

Han säger att hårt jobb ligger bakom.

- Ingenting kommer gratis och det är inte lätt. Ingen knackar på dörren och frågar om du vill bli framgångsrik. Men jag har ofta många postiva upplevelser. Finland är ett bra land att starta företag i.

Det sägs att det utbildas för många inom mediabranschen. Är det här ett sätt för er att sysselsätta er själva?

- Det är det absolut. Ingen har en kristallkula så det är omöjligt att säga om man lyckas eller inte. Men det är fråga om att marknadsföra sig själv så bra man kan. Mediebranschen förnyar sig snabbare än andra och det gäller därför att vara tre steg före hela tiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen