Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns bara en sorts äkta Runebergstårtor"

Runebergstårtor.
Runebergstårtor. Bild: Yle/Marica Hildén bakelser

Ska Runebergstårtorna vara som Fredrika gjorde dem - torra utanpå och syltsaftiga inuti? Eller ska de vara genomdränkta och blöta av punschessens och sockervatten?

Skribenten har en mycket bestämd åsikt om hur en äkta Runebergstårta skall vara - torr utanpå och saftig av hallonsylt inuti! Ännu på 1970-talet gjorde alla bagerier med självaktning sådana Runebergstårtor.

Men sen hittade någon på att göra blöta tårtor i muffinsformar. Bageriet hade förstånd nog att inte kalla dem Runebergstårtor utan "Fredrikatårtor". Så småningom nästlade sig tyvärr den sötsliskiga punschessensen in sig i de torra Runebergstårtorna och i dag är det så gott som omöjligt att få tag på äkta, torra Runebergstårtor.

Mig veterligen finns det bara ett enda Borgåbageri som håller fast vid det ursprungliga receptet. Förra året svek mig ett annat östnyländsk bageri och började dränka sina Runebergstårtor.
Fredrika Runebergs ursprungliga recept till Runebergs bakelse

Eftersom jag som rättrogen vän av äkta Runebergstårtor verkar ha blivit i minoritet, ställer vi följande fråga till dej:

Hur ska Runebergstårtorna vara?

Torra
48.6% (54 röster)
Blöta
33.3% (37 röster)
Båda är lika bra
10.8% (12 röster)
Varken blöta eller torra, jag tycker inte om Runebergstårtor.
7.2% (8 röster)
Antal avgivna röster: 111

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland