Hoppa till huvudinnehåll

Marimekko säger upp högst 65

Bild: Yle butiksfönster

Marimekko inleder samarbetsförhandlingar inom alla sina verksamheter i Finland, med undantag för textiltryckeriet i Helsingfors.

Samarbetsförhandlingarna gäller också USA.

Marimekko bedömer att upp till 65 arbetstillfällen kan komma att försvinna i Finland och USA. Bolaget strävar efter att spara cirka två och en halv miljon euro på årsnivå.

Den enda enhet som inte berörs av samarbetsförhandlingarna är textiltryckeriet i Helsingfors.

- Vi omorganiserar vår verksamhet för att stärka vår affärsverksamhets konkurrenskraft i det långa loppet och vårt mål är en effektivare organisationsstruktur. Det här betyder tyvärr att vi måste inleda samarbetsförhandlingar i Finland och USA, säger Marimekkos vd Mika Ihamuotila i ett pressmeddelande.

Förutom de 55 som kan sägas upp i Finland kan en del anställda i Marimekkos egna affärer tvingas börja jobba deltid eller färre timmar än de nu gör.

Konstnärlig ledare sökes

Marimekko inleder också en internationell rekryteringsprocess för att hitta en ny konstnärlig ledare. Målet är att stärka Marimekkos konkurrensförmåga på den internationella designmarknaden.

- Vi vill också skapa ännu intressantare produkter för våra internationella kunder. På grund av det stärker vi vår designenhet genom att söka en ny, internationellt erfaren konstnärlig ledare, säger Ihamuotila.

Marimekkos nuvarande konstnärliga ledare Minna Kemell-Kutvonen fortsätter i bolaget men får andra uppgifter.

I slutet av 2013 sysselsatte Marimekko 502 personer varav 378 jobbade i Finland.