Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen till attack mot regeringen

Oppositionen kritiserade i riksdagen som väntat statsminister Katainen som presenterade regeringens plan för att få ekonomin på fötter. Enligt båda oppositionspartierna är linjen fel. Nu gäller det att vända den ekonomiska politiken så att den stöder sysselsättning och tillväxt, menar man.

Riksdagen provade idag på en ny form av debatt. Efter statsministerns upplysning var det tänkt att de två oppositionspartiernas ordförande skulle debattera med statsministern om den ekonomiska politiken. Men Sannfinländarnas partiledare Timo Soini är i USA för att delta i en bönefrukost tillsammans med president Barack Obama. Centerledaren Juha Sipilä är frånvarande på grund av sjukdom.

I stället hamnade oppositionspartiernas gruppordförande att axla ansvaret. Sannfinländarnas Jari Lindström visade sig inte komma ens i närheten av den retoriska förmåga som partiledaren Soini besitter. Lindström höll sig strikt till sina anteckningar. Enligt Lindström har regeringen sig själv att skylla för det svåra läget.

- De bästa exemplen på regeringens oförmåga är de galna stödpaketen och kommun- och socialreformen.
Lindström krävde också en helomvändning i energipolitiken. Enligt Sannfinländarna borde alltmer satsas på torvproduktionen. Sannfinländarna vill ha en ”patriotisk ekonomisk politik”.

- Sannfinländarna vill ha ett Finland där flitiga medborgare som inte är rädda för arbete bygger välfärden, sade gruppordförande Jari Lindström.

Centern mal på

Centerns gruppordförande Kimmo Tiilikainen sade att regeringens program var orealistiskt redan från början. Problemen skjuts på framtiden.

- Tänker ni nu avstå också från ert sista mål, att bryta den ökande skuldsättningen, frågade Tiilikainen.

Gruppordförande Kimmo Tiilikainen, C talar i riksdagen
Centerns gruppordförande Kimmo Tiilikainen Gruppordförande Kimmo Tiilikainen, C talar i riksdagen Bild: Yle centerns gruppordf kimmo tiilikainen

Inom social- och hälsovården kör entern fram en egen modell för hur den borde organiseras. Enligt Tiilikainen garanterar modellen en bra vård för alla.

Centern vill skapa nya jobb främst bland små och medelstora företag. Det kan man göra genom att göra det lättare att bedriva företagsverksamhet. Till exempel kunde man minska byråkratin som hänger ihop med företagsverksamheten.

Enligt Centern behöver landet en industripolitisk strategi . Staten kunde få fart på tillväxten med en tillväxtfond på 3 – 5 miljarder euro. Dessutom borde man satsa alltmer på förädling av skogsprodukter och biodrivmedel.

- Katainens regering har vandrat längs en kolsvart stig som har lett till centralisering och utarmning och vänder inte heller idag bort från den stigen, sade Centerns gruppordförande Kimmo Tiilikainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes