Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsgrupp ska förbättra åldringarnas mat

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist äldreboende,Äldreomsorg

Maten på äldreboendena måste vara tillräckligt näringsrik. Men den ska också smaka bra och se bra ut. Det anser social- och hälsovårdsnämnden i Karleby som nu tillsätter en arbetsgrupp för att förbättra maten i stadens äldreboenden.

- Nu måste vi ta i det här och korrigera, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Roy Sabel (sdp).

Arbetsgruppen ska ta reda på om alla boenden kunde ha egna små tillredningskök. Man ska också se om man i något kök kunde överlåta matlagningen till privata aktörer.

- De äldre, anhöriga och vårdare anser att maten inte har varit tillräckligt mångsidig och i enlighet med näringsrekommendationerna, skriver servicedirektören Maija Juola i sin beredning av ärendet.

"Det ordnade sig inte"

Yle Österbotten berättade förra veckan att mer än 70 procent av de äldre på Karleby stads boenden visar tecken på undernäring. Social- och hälsovårdsnämnden fick veta det här sommaren 2012, men ärendet diskuterades då bara informellt och fanns aldrig med på någon offentlig lista.


- Kanske vi låg i en dold önskan att det här ordnar sig, men det gjorde det ju inte, säger Sabel.

Sabel säger att nämnden litade på att tjänstemännen skulle vidta åtgärder.

Vad var det egentligen som skulle göras för ett och ett halvt år sedan?
- Samma som vi kommer att göra nu, alltså att se till att maten är på en viss nivå, säger Sabel.

Enligt Maija Juola har en del förbättringar skett men inte överallt.

- Orsakerna till den dåliga situationen ska utredas och man måste vidta åtgärder för att rätta till situationen, skriver Juola.

Doften av nybakt

På äldreboendet Furuåsen skulle man gärna se förändringar i köket. Aktivitetsplanerare Satu Wikman säger att förr fick de äldre själva påverka vilken mat som serverades. Då valde de sådan mat som de är vana vid och tycker om.

- Och förr fick de äldre också vara med och baka så att det doftade i hela huset. Nu finns inte den möjligheten längre, säger Wikman.

Läs också:
Stor del av äldre undernärda i Karleby

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten