Hoppa till huvudinnehåll

Gemensamt ansvar samlar för Guatemalas mayaindianer

Kaj-Mikael Wredlund
Kaj-Mikael Wredlund Kaj-Mikael Wredlund kaj-mikael wredlund

Insamlingen Gemensamt ansvar samlar i år in pengar för att förbättra terminalvården i Finland och för att förbättra de mänskliga rättigheterna i Guatemala. Kaj-Mikael Wredlund från Kyrkans Utlandshjälp besökte det vackra centralamerikanska landet i höstas.

Guatemala

* ligger i Centralamerika
* majoritetsspråket spanska, talas av 60%
* kust mot Karibiska havet och Stilla havet
* 15 miljoner invånare
* 50% tillhör ursprungsbefolkningen maya
* tropiskt klimat


Kaj-Mikael jobbar inom Kyrkans utlandshjälp som koordinator för församlingskontakter, och gjorde en tio dagar lång resa till Guatemala för att på nära håll se hur Kyrkans utlandshjälp tillsammans med Lutherska Världsförbundet arbetar där.

Han åkte iväg tillsammans med åtta av Utlandshjälpens församlingsombud och tillbringade först några dagar i huvudstaden Guatemala city, som är en av Centralamerikas stora metropoler. Resten av tiden tillbringades i Alta Verapaz, en region 200 kilometer längre norrut.

- Landet är verkligen ett kontrasternas land: där finns otroligt vackra vyer, fina hus och tecken på välfärd och rikedom, berättar Kaj-Mikael. Samtidigt finns där ett stort elände och armod i synnerhet ute på landsbygden.

Ursrpungsbefolkningen vet inte sina rättigheter

Av den närmare 15 miljoner stora befolkningen är två procent rika, 40 procent är medelinkomsttagare och resten kan klassas som fattiga. Största delen av de fattiga utgörs av ursprungsbefolkningen, maya. Deras ställning är svår och har varit det i hundratals år. Det är vardag att en mayaindian blir nekad vård på sjukhus, har svårt att hitta ett arbete på grund av sin bakgrund, och deras landområden kan övertas utan ersättning då företag behöver odlingsplatser för att producera palmolja.

Medlen som samlas in via Gemensamt ansvar går inte i Guatemala till humanitär hjälp eller att bygga vägar eller att gräva brunnar. Lutherska Världsförbundets arbete går ut på att medvetandegöra mayaindianerna om deras rättigheter. Det gör man genom att uppmuntra dem till medborgaraktivitet och genom kurser och utbildningar. Speciellt vill man aktivera kvinnor och flickor att utbilda sig.

Dominga Xol Pop
Dominga Xol Pop - (Copyright: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu) Dominga Xol Pop Bild: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu dominga xol pop

Hundratals år gammal och rik kultur

Mayaindianerna har en mycket rik kultur, som sträcker sig tusentals år tillbaka. Ända sedan Spanien erövrade landet på 1500-talet har mayaindianernas kultur blivit kuvad och förtryckt. Arbetet bland mayorna går också mycket ut på att uppmuntra dem att bevara sin egen kultur. I praktiken kan det exemplevis handla om hur man går klädd. Att som ung kvinna gå klädd i den traditionella dräkten: lång kjol och en broderad blus, istället för jeans och t-shirt

Glada mänskor trots fattigdom

- Mitt bästa minne från resan var gästfriheten som var påtaglig under vårt besök. Trots att mänskorna bodde i enkla skjul där ute på landsbygden, berättar Kaj-Mikael.

Mayda Aracely Cahuec
Mayda Aracely Cahuec - (Copyright: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu) Mayda Aracely Cahuec Bild: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu mayda aracely cahuec

Under sin vistelse i Guatemala träffade Kaj-Mikael Fru Dominga Xol Pop och 21-åriga Mayda Aracely Cahuec, som kommer att synas i media nu i samband med insamlingen Gemensamt ansvar under våren. Mayda berättar om sin väg till utbildning Maydas berättelse

Guatemalanska gäster i Finlands vinter

Nu, några månader senare har Kaj-Mikael fått ta emot gäster från Guatemala. Under den gångna veckan har han tillbringat fem dagar i Uleåborgstrakten tillsammans med de två arbetarna Dora Arriola Vega och Ruby Coy Quej, som jobbar inom Lutherska Världsförbundet och medborgarorganisationen ADP, Asociación de Amigos de la Paz y el Desarrollo (som översatt till svenska betyder Utvecklingens och fredens vänner). Med glädje har han fått visa upp ett vintrigt Finland för gästerna.

- Det måtte har varit minst lika exotiskt för dem som för mig att komma till tropiska Guatemala i höstas, skrattar Kaj-Mikael.

Insamlingen Gemensamt ansvar startar i Tongåvan fredag 7.2 kl 19.30

Gå till webbplatsen för Gemensamt ansvar