Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby enda kommunen som saknar nattpatrull

säng
säng Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström ålderdom

Kronoby är den enda kommun i svenska Österbotten som helt saknar nattpatruller. Det innebär att äldre som bor hemma eller på ett boende utan nattpersonal kan vara helt ensamma tio timmar i sträck. Beslutsfattarna säger att kommunen är så stor att det är ekonomiskt ohållbart att starta en nattpatrull.

- De som behöver hjälp om nätterna får inte det. Det ska sparas på allt. Det är fel någonstans, säger hemvårdare Solveig Bjong som redan i många år har talat för att kommunen borde ha nattpatrull.

Solveig Bjong
Solveig Bjong Solveig Bjong Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist bjong
Bjong jobbar på ett boende som inte har personal om nätterna. Åldringarna lämnas ensamma mellan 21:30 på kvällen och 7:30 på morgonen.

- Visst skulle en nattpatrull behövas. Det skulle göra att våra patienter kunde bo hemma längre, säger serviceförman Åsa Rönnqvist på Kronoby hemvård.

En patrull räcker inte

Maija Juola
Maija Juola Maija Juola Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist servicechef för äldreomsorgen
Problemet är att Kronoby kommun är så stor att en enda nattpatrull inte räcker. Maija Juola är servicedirektören för äldreomsorgen i Kronoby och Karleby. Hon har räknat ut att nattpatrullen skulle kosta 340 000 euro per år.

- Avstånden är så långa att vi i såfall borde ha nattpatrull på minst två platser. Dessutom borde nattpersonalen alltid jobba i par, säger Juola.

Enligt Juola måste man beakta hur kommunen ser ut rent geografiskt då man besluter om nattpatrullerna. I Karleby finns nattpatrull men där är avstånden så mycket kortare. Och klienterna är fler.

- En nattpatrull borde göra mellan 40 och 50 besök per natt för att det ska löna sig. Det når vi aldrig upp till i Kronoby. Visst har vi som mål att de äldre ska bo hemma, men i det här fallet kan det vara vettigare att ta hand om dem i något boende, säger Juola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten