Hoppa till huvudinnehåll

Saltet i ditt bröd en hälsorisk?

Bild: BananaStock Ltd bröd

Saltet i vårt dagliga bröd väcker debatt. Myndigheterna och bagerierna är oense om hur mycket salt som kan tillsättas i brödet. På myndighetshåll påminner man att åtminstone trettio procent av vårt saltintag kommer från brödprodukter. Bagerierna pekar ändå ut påläggen som den stora saltboven.

Myndigheterna har infört en gräns för hur mycket salt brödprodukterna får innehålla. Om brödet innehåller över 1,2 procent (1,2 gram/100 gram) så måste brödpaketet innehålla varningstexten "kraftigt saltat". Nu vill man sänka den här gränsen med en tiondedel till 1,1 procent.

- Idén att sätta salt i brödet är att få smak i det, annars smakar det ingenting, säger vd Stefan Åsten på bageriet Emil Halme i Esbo. Han anser att det är fel att myndigheterna ytterligare skärper gränsen för tillåten salthalt.

- Jag är ganska säker på att påläggen utgör en större del av saltintaget än vad brödet gör, säger Åsten.

Nya rekommendationer

Statens Näringsdelegation kom för en tid sedan med nya rekommendationer för vårt dagliga saltintag. Det borde inte överstiga fem gram per dygn. De finländska männens saltintag är ändå dubbelt så stort.

- Det gäller att se upp med saltmängderna i våra brödprodukter, säger generalsekreterare Raija Kara.

- Åtminstone 30 procent av det salt som vi får i oss kommer från brödprodukter, säger Raija Kara. Därför tycker hon att det är skäligt att kräva av bagerierna en ännu större reducering av saltet.

Importbröd hotar?

- Det är fel att ytterligare sänka salthalten samtidigt som det importeras mera bröd som har högre salthalt än våra bröd, säger Stefan Åsten.

Också Bagarförbundet har reagerat. Förbundets vd Mika Väyrynen berättar att många storbutiker steker "eget bröd" av utländska halvfabrikat.

- Våra myndigheter har inte resurser att övervaka den här brödimporten och se till att saltmängderna inte är för stora, säger Väyrynen. Han liksom Åsten ser importbrödet som ett hot för branschen.

- På kort tid har importbrödets andel ökat från fem till tjugo procent, påminner Väyrynen, som erkänner att saltet gör brödet smakligare i många munnar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes