Hoppa till huvudinnehåll

Schweiz röstar om invandring från EU

Om förslaget går igenom är det framför allt medborgare från EU-länderna som får det svårare att flytta till Schweiz. Bild: EPA/PATRICK SEEGER eu-medborgare

I Schweiz tar folket nu på söndag ställning till att skärpa reglerna för invandring. Det schweiziska folkpartiet SVP vill i framtiden ha fastslagna kvoter för alla inflyttare. Om förslaget går igenom är det framför allt medborgare från EU-länderna som får det svårare att flytta till Schweiz.

Sedan några år tillbaka bor Till Afflerbach, hans sambo och två barn i det knallgula radhuset. Från vardagsrumsfönstret har man fri sikt över åkrar och skog, traktorer och hästar. I 14 år har paret bott i Schweiz. Familjen hör till de drygt 300 000 inflyttade tyskarna i landet och som så många andra tyskar jobbar båda som läkare.

– Inom psykiatrin på sjukhuset där jag jobbar kommer nog omkring 90 procent av läkarna från utlandet, säger Afflerbach.

Fria rörligheten på spel

I många år var tyskarna som jobbade på sjukhusen, på hotell och i restaurangerna inget större diskussionstema. Men under de senaste åren har ändå allt fler i Schweiz börjat ifrågasätta att så många tyskar och andra EU-medborgare flyttar in.

Det schweiziska folkpartiet går nu så långt att man vill bryta den gällande överenskommelsen om fri rörlighet med EU och sätta upp gränser för fri inflyttning. För inflyttare från andra länder gäller ett kvotsystem redan i dag. Initiativet mot massinvandring, kallar partiet sitt förslag och det är det man på söndag folkomröstar om.

– Initiativet är förstås något som inte gör en speciellt munter. Det är klart man frågar sig hur välkommen man egentligen är. Att initiativet kommer från det högerpopulistiska och nationalkonservativa folkpartiet är inte heller bra. Deras syn på invandring handlar aldrig om integration, utan endast om avgränsning, säger Afflerbach. Själv behöver han ändå inte bry sig om de möjliga nya reglerna, eftersom de endast skulle gälla dem som i framtiden vill flytta till landet. Han förstår ändå inte hur folkpartisterna riktigt tänker.

– Man vill egentligen inte ha arbetskraft från utlandet, men samtidigt står man på hemmaplan för en politik som leder till brist på arbetskraft. Man vägrar satsa mer på akademisk utbildning, samtidigt som man vill att kvinnorna stannar hemma med barnen.

Det blir för trångt

– Vi vill ha ett intelligent system. Vi vill styra invandringen och vi vill själv kunna bestämma vem som får komma och hur länge de får stanna, säger parlamentsledamoten Hans Fehr från folkpartiet.
Hur höga eller låga utlänningskvoterna kommer att vara står ändå inte nerskrivet i förslaget.

Enligt Fehr tar man gärna emot folk som har ett säkert jobb i Schweiz, men han betonar att det också då måste finnas vissa begränsningar. Och då det finns ett ledigt jobb, måste man prioritera schweizare, framom utlänningar.
I Schweiz räknar man för tillfället med en nettoinvandring på 80 000 mänskor per år. Det här med en nuvarande befolkningsstorlek på ungefär 8 miljoner. För tillfället bor cirka 1,8 miljoner utlänningar i Schweiz.
Det håller på att bli på tok för många tycker man inom folkpartiet. Det finns helt enkelt inte plats för alla.

– Vi har redan nu kaos och trängsel i tågen och på motorvägarna. Invandringen leder också till högre arbetslöshet och mer kriminalitet. Därför måste det bli ett stopp, säger Fehr.

Dåligt för ekonomin

De som motsätter sig folkpartiets förslag talar om ett avskärmningsinitiativ. Man är framför allt rädd för att den schweiziska ekonomin lider om initiativet går igenom.

– Om vi slopar den fria rörligheten kan vi räkna med motåtgärder från EU-håll. Det kan leda till att EU säger upp övriga överenskommelser. Det skulle vara mycket problematiskt för ett exportland som Schweiz, säger Regine Sauter, vd för handelskammaren i Zürich.

Inom folkpartiet tror man ändå att EU kommer att ha förståelse för Schweiz vilja. Samma diskussion förs ju också inom unionen gällande rumänsk och bulgarisk invandring.

– I Bryssel finns säkert intelligenta mänskor som förstår vår situation, säger Hans Fehr.

Förutom de hotande motdragen från EU är man inom näringslivet också oroad över hur de schweiziska företagen ska få den arbetskraft de behöver.

– I vissa branscher måste man helt enkelt värva folk från utlandet. Det här ser vi till exempel på sjukhusen och inom hela sjukvården, säger Regine Sauter.

Utgången oklar

Hur det kommer att gå i folkomröstningen på söndag är helt öppet. Det här trots att så gott som hela det schweiziska etablissemanget, samt så gott som alla andra partier förutom folkpartiet är emot initiativet.
För att i framtiden kunna vara med och påverka i liknade frågor, överväger Till Afflerbach nu att ansöka om schweiziskt medborgarskap.

– Vi har bott här så länge att vi kan lämna in en ansökan. Det kommer vi säkert i något skede att göra, eftersom Schweiz känns som vårt andra hemland.

Läs också: EU vill syna relationerna till Schweiz

Läs också