Hoppa till huvudinnehåll

Sovjettrogne kommunistledaren Vasil Biľak död

Fotografi av Josef Koudelka under den sovjetledda invasionen av Prag 1968
Fotografi av Josef Koudelka under den sovjetledda invasionen av Prag 1968 Bild: EPA/CEZARO DE LUCA pragvåren

Den förre tjeckoslovakiske kommunistledaren Vasil Biľak är död. Biľak var den siste kvarlevande undertecknaren av den begäran om sovjetisk militärhjälp, som ledde till den så kallade Pragvårens krossande år 1968.

Enligt Slovakiens kommunistiska parti avled Bil'ak avled natten till torsdagen i sitt hem i Bratislava. Han var 96 år.

Vasil Biľak, som till yrket var skräddare, var en av de kommunistpolitiker som under 1960-talets slut motsatte sig Alexander Dubčeks reformlinje.

Tillsammans med fyra andra kommunistledare skrev han i augusti 1968 ett brev till Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev. Brevet varnade för att "socialismens blotta existens" i Tjeckoslovakien var hotad, och undertecknarna bad Brezjnev att "använda alla till buds stående medel" för att göra något åt saken.

Följden blev att styrkor från Sovjetunionen och fyra andra östblocksländer den 21 augusti 1968 trängde in i Tjeckoslovakien. Över 100 människor dödades vid krossandet av den så kallade Pragvåren, och Dubček och andra reformsinnade kommunistledare avsattes.

Bil'ak var under 70- och 80-talen det tjeckoslovakiska kommunistpartiets näst högste man och dess chefsideolog. Han var en bestämd motståndare till de reformer som sovjetledaren Michail Gorbatjov lanserade efter sitt makttillträde 1985.

År 1988 lämnade Bil'ak sin post. Året därpå kollapsade kommunistregimen fredligt i den så kallade Sammetsrevolutionen, och 1993 delades landet i Tjeckien och Slovakien.

I Slovakien fanns planer på att åtala Bil'ak för högförräderi, men målet avskrevs av brist på bevis.

Bil'ak levde därefter i obemärkthet i Bratislava. Han gjorde inga uttalanden i media, och syntes inte alls i offentligheten under sina sista år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes