Hoppa till huvudinnehåll

Tre miljoner flickor riskerar stympning årligen

Idag uppmärksammas Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning.

Runtom i världen utsätts miljontals flickor för könsstympning varje år. Men tack vare internationella och nationella insatser går utvecklingen mot att få ett slut på den grymma traditionen.

Somalia tillhör de länder där nästan alla flickor blir omskurna - eller stympas - när de är mellan fyra och elva år gamla.

I Somalia praktiseras dessutom ofta den värsta typen av kvinnlig könsstympning, den faraoniska omskärelsen, där stora delar av det kvinnliga könsorganet skärs bort. Ingreppet kan medföra allvarliga problem i olika skeden av ett kvinnoliv - exempelvis i samband med förlossningen.

Men kvinnlig könsstympning förekommer inte bara i Somalia. I åtta länder utsätts nästan alla flickor för ingreppet, enligt Unicef, exempelvis i Egypten, men där ofta av läkare. Det finns också stora skillnader i hur omfattande ingreppet är.

I Somalia och i de flesta drabbade länderna pågår ansträngningar för att få ett slut på traditionen. För ett drygt år sen beslöt FN:s generalförsamling att kvinnlig könsstympning ska utraderas.

Också EU engagerar sig i frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes