Hoppa till huvudinnehåll

Barn ställer frågor om psykiska sjukdomar

Stella Sandström
Tack vare stödgruppens hjälp är Stella mer stabil i dag. Stella Sandström Bild: Yle / Jonas Sundström stella sandström

Är du förälder och mår psykiskt dåligt? Är du orolig att ditt mående påverkar barnen? Stella Sandström svarar ja på båda frågorna.

Stella är bipolär och känner att hon just nu är på väg in i en trött och depressiv period.

Men via en stödgrupp för föräldrar med psykisk ohälsa har hon fått hjälp.

- Främst träffar man andra familjer i en likadan situation. Här kan man prata öppet om svåra saker. Och så får man konkreta tips på hur man kan underlätta vardagen.

Barn är känsliga för störningar i familjen, så när föräldrarna mår dåligt är det viktigt att ta barnen i beaktande.

Läger för familjer med psykisk ohälsa engagerar och aktiverar både föräldrar och barn.

- Barnen leker och får olika uppgifter som de pysslar med tillsammans, skilt från föräldrarna.

Varför är pappa arg?

Ett sätt att behandla svåra frågor är att ställa barnen frågor. Inledningsvis är frågorna lätta. Det kan handla om vem som tycker om glass. Sedan blir frågeställningarna svårare.

- En fråga kan vara vem som har upplevt att mamma eller pappa är deprimerad. Det finns också en frågelåda dit barn får skriva frågor som sedan diskuteras öppet.

Då barnet i ett tidigt skede lär sig att psykisk ohälsa är allmänt, precis som andra sjukdomar, kan de i framtiden minska på de tabun som florerar om psykisk ohälsa.

- Man vet inte hur man ska prata om svåra ämnen med sitt barn, men det här har hjälpt. Vi kan tala öppet om saker med min son (snart åtta år gammal).

Läger för familjer med psykisk ohälsa ordnas på kurscentret Högsand i Lappvik. Det första lägret ordnas den 6 mars. Anmälningstiden går ut den 10 februari. Lägren arrangeras av Barnavårdsföreningen i samarbete med Anhörigas stöd för mentalvården, Nylands förening.

Läs också