Hoppa till huvudinnehåll

Ishjältar tände OS-elden

Irina Rodnina och Vladislav Tretjak, OS 2014
Irina Rodnina och Vladislav Tretjak, OS 2014 Bild: AFP / Lehtikuva irina rodnina

Vinter-OS i Sotji 2014 är nu officiellt öppnade. Irina Rodnina och Vladislav Tretjak var de som fick äran att tända OS-elden.

Den tidigare konståkerskan Rodnina och ishockeyspelaren Tretjak tände på elden tillsammans. Rodnina är en av tidernas bästa konståkare med tre raka OS-guld (1972-1980), tio raka VM-guld (1969-1978) och elva EM-guld (1969-1980) i paråkning.

Vladislav Tretjak är en historiens bästa ishockeymålvakter. Även han har vunnit tre OS-guld för Sovjetunionen 1972-1980, och har dessutom bland annat tio VM-guld på meritlistan. Han blev som första rysse invald i Hockey Hall of Fame 1989.

Det var tennisspelaren Maria Sjarapova som bar in facklan till stadion och även stavhopparen Jelena Isinbajeva, brottaren Aleksandr Karelin och gymnasten Alina Kabajeva höll i den innan Rodnina tog över.

Se hela invigningen på Sotji Arenan!