Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Westö vill få omvärlden att reagera

Författaren Kjell Westöl
Kjell Westö vill belysa problematiken i den ryska lagsättningen. Författaren Kjell Westöl Bild: Linnéa Sjöholm / Yle kjell westö

I samband med OS i Sotji uppmärksammas Ryssland flitigt för sin stränga lagstiftning mot bland annat yttrandefrihet och homosexuell propaganda. En av dem som kritiserat de ryska myndigheterna och som vill få omvärlden att tänka till är Kjell Westö.

I torsdags publicerade The Guardian ett internationellt uppmärksammat upprop som fördömer dessa lagar och manar Rysslands regering att dra dem tillbaka. Över 200 kulturpersonligheter från 30 olika länder har undertecknat skrivelsen, som är en del av författarnas yttrandefrihetsorganisation PEN Internationals kampanj Out in the cold.

Kjell Westö är en av finländarna som vädjar för yttrandefriheten i Ryssland. Finlands PEN:s avgående ordförande Jarkko Tontti kontaktade Westö angående det öppna brevet.

Kjell Westö, vad fick dig att skriva under uppropet?

- Frågorna om yttrandefrihet och respekt för alla människors lika rättigheter är viktiga, i alla länder och alla tider. De stora idrottsevenemangen blir allt större och dyrare spektakel hela tiden, och när det sker till priset av att minoriteter förtrycks eller att fattiga körs iväg från sina hem borde världen reagera.

Vad förväntar ni er åstadkomma med uppropet?

- Idén med ett upprop är väl att man hoppas att någon ska lyssna. Det är förstås lätt att vara cynisk och säga "inte leder det ändå någon vart". Men då kan man ställa motfrågan: vore det bättre att hela världen teg?

På fredagen uppmärksammade även Google Rysslands antigaylag med att klä sin första sida i regnbågsfärger och komplettera bildsättingen med ett citat ur den olympiska chartern, där det understryks att alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott utan att utsättas för diskriminering.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje