Hoppa till huvudinnehåll

Maria jobbar med det hon gillar

För några år sedan satte Maria Österåker sin akademiska karriär på hyllan. Som jäktad yrkesarbetande mamma ville hon förstås ha mera tid för familjen. Men framförallt ville hon jobba med det hon tyckte om, nämligen att skriva och att föreläsa.

I skolan hade Maria en lärare som uppmuntrade sina elever att gå så långt de bara kan. Det var delvis därför Maria doktorerade i ekonomi. Hon trivdes mycket bra med det akademiska livet där hon fick både undervisa och forska. Det som fattades var den praktiska erfarenheten. Det är skillnad på att tala teoretiskt om hur saker och ting ligger till och att kunna tala av egen erfarenhet. Därför bestämde hon sig för att ta en paus.

- Men det blev ju ingen paus för jag gick aldrig tillbaka, säger Maria.

Våga ta betalt!

Mari började jobba som företagsutvecklare för människor i skapande yrken med sikte på att de ska kunna leva på sin talang. Det visade sig att de alla tyckte det var rysligt pinsamt att ta betalt. Det var då Marias författarbana började. Hon skrev boken Ta betalt - om prissättning i skapande branscher. Sen dess har det blivit flera böcker. Samtidigt har hon blivit en populär föreläsare just kring de här frågorna.

I dag jobbar Maria betydligt mindre och alltså bara med det hon gillar. Hon vågar också ta betalt.

- Det är nästan en förutsättning. Vill man jobba lite så måste man vara bra att ta betalt för den tid man faktiskt jobbar. Mycket handlar om att våga säga att man är bra på nånting. Det vågar jag säga att jag är, säger Maria.

Det är samma sak med skrivandet.

- Jag skriver inte för skrivandets skull utan för läsandets. Ska jag leva på det ska jag ju skriva sånt som folk vill köpa och betala för och som väcker intresse.

Ny livsstil

Familjen klarar sig numera på betydligt mindre inkomster. Bland annat odlar den en hel del av sin egen mat.

- Man fokuserar väldigt mycket på inkomsterna fast utgifterna har lika stor betydelse för vilken levnadsstandard man har. Vi lever nu ett mera medvetet liv. Vi tänker på hur vi vill använda våra pengar och vad vi sätter tid på. Vi fixar det mesta själv, säger Maria.

Maria Österåker är medveten om att hon har det väl förspänt och att downshifting inte är något för alla.

- Det bästa är att jag inte har en aning om hur det kommer att se ut om fem år, säger Maria, men jag är säker på att det kommer att vara bra.

Se Maria i Närbild måndagen den 10 februari kl.20! Där möter vi också Janina Andersson som ju lämnade riksdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten