Hoppa till huvudinnehåll

Ny Borgbackenchef ska åka karusell runtom i Europa

Som liten köade Pia Adlivankin länge för att få rida på elefanten i karusellen. Bild: Yle/Helena von Alfthan pia adlivankin

Borgbacken får en ny vd, när Pia Adlivankin tar över jobbet i september. Hon och nuvarande vd:n Risto Räikkönen ska provåka attraktioner runtom i Europa, för att planera vad som ska finnas på Borgbacken sommaren 2016.

Adlivankin vet redan vad hon vill satsa på för att utveckla Borgbacken.

- På somrarna har vi 600 ungdomar som jobbar i nöjesparken. För många är det här det första arbetet de någonsin har haft. Jag tycker det är viktigt att de ska få en jättebra upplevelse i sitt första jobb. Det kommer jag att satsa mycket på, jag tycker det är viktigt att personalen trivs på jobbet, säger Adlivankin.

För två år sedan fick Borgbacken kritik för sina arbetsvillkor. Arbetarskyddsmyndigheterna genomförde en granskning i nöjesparken och hittade brister i de anvisningar som de anställda hade fått ifråga om pauser.

Biljettpengar går till välgörenhet

Idag kostar det ingenting att gå in på Borgbackens område, och det finns ett tiotal attraktioner för små barn som inte kostar något alls. Men till de andra åken går det inte att köpa enskilda biljetter - alla måste köpa samma armband som gäller i alla attraktioner.

- Det som många inte tänker på är att där i bakgrunden finns Stiftelsen Barnens dag, som skänker mycket pengar till barnavårdsarbete. Om man betalar 37 euro för att få biljetten, så är det ungefär tio euro per biljett som går till barnavårdsarbete. På det här viset ger man varje gång man kommer in och betalar, också pengar till barnavårdsarbetet, säger Pia Adlivankin.

Ville rida på elefant

Borgbacken är en nostalgisk plats för många. Pia Adlivankin tror att de flesta finländare har barndomsminnen från den populära nöjesparken.

- Det första minnet jag har från Borgbacken är när jag som liten köade till barnkarusellen. Jag älskade elefanten, och jag skulle inte hoppa på karusellen förrän jag fick rida på elefanten. Jag kommer ihåg att jag stod och väntade och köade och köade i flera rundor, tills jag fick åka på själva elefanten, ler Adlivankin.