Hoppa till huvudinnehåll

Skidor en citysport i Norge

Skidåkare is stadsmiljö
Skidåkare is stadsmiljö Bild: Bildkollage av Johan Lindström/Yle skida

Trenden håller i sig - Oslo 40, Stockholm 0, Helsingfors 0... Hela fyrtio procent, nämligen åtta av de tjugo OS-nominerade norska längdskidåkarna, har vuxit upp i Oslo med nära omnejd och de flesta av de åtta i själva huvudstaden. Vid de två senaste VM-tävlingarna, i Oslo 2011 och Val di Fiemme 2013, gällde detsamma. I Oslo-VM var andelen t.o.m. något större. De finländska och svenska huvudstadsregionerna har ingen sådan representation.

Samhället där man har vuxit upp, där man tillbringat det mesta av sin idrottarbarndom och -ungdom gäller alltså i den här jämförelsen. Inte vilken klubb man idag åker för, inte var man numera bor, inte nödvändigtvis födelseort heller. Och faktiskt - räknar man ännu med dem som på senare tid flyttat till Oslo, kommer man upp till siffran 55 procent av de norska OS-längdåkarna. Åtminstone Marit Björgen, Therese Johaug och Kristin Steira bor där, förutom de i regionen infödda.

I Oslo med omnejd har följande olympier sin skidåkarbakgrund: Celine Brun-Lie, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Eirik Brandsdal, Tord Asle Gjerdalen, Anders Glöersen och världscupettan Martin Johnsrud Sundby. Den svenska OS-åkare som har närmaste anknytning till Stockholm är Britta Johansson Norgren (Uppsala) och i det finländska laget är Aino-Kaisa Saarinen den som har sina rötter och sitt hem närmast Helsingfors (Hollola).

Klubbarna inom längdskidåkningen i Norge är i allmänhet små - och många. Klubbtrogenheten är också stark, ända in i elitkarriärerna. I Finland, och i synnerhet i Sverige, verkar man i klart högre grad byta förening, oftast till en större sådan. Föreningarna inom Oslos skidkrets med längdåkning på programmet är 44 till antalet. Bara inom Oslo stad finns över 15 klubbar med meningsfull junior- och tävlingsverksamhet.

Stockholmsregionen har på sistone överlag lyckats få fram löften på hög nivå något bättre än Stor-Helsingfors. Lisa Larsen, Sundbyberg, som sammanlagt tog tre VM-medaljer som junior, är den senaste som nått en tio-i-topplacering i världscupen.

Helsingfors stad har under de senaste decennierna haft en enda fullt fungerande längdåkningsförening, Pakilan Veto. Just nu har också nya OW Pro Team en mindre men stark grupp av unga juniorer på gång. Betydande verksamhet med omfattande juniorarbete har givetvis också några klubbar i Vanda och Esbo, som Vantaan Hiihtoseura och Espoon Hiihtoseura.

Pakilan Veto fick år 1996 en juniorvärldsmästare i Maija Puukilainen. Även Vantaan Hiihtoseura hade på 90-talet två individuella JVM-medaljörer, Piia Tarvainen och Sanna Virtanen, samt ytterligare tre unga stafettmedaljörer. VM- och OS-segraren Marjo Matikainen tävlade under hela sin karriär på 80-talet för Espoon Hiihtoseura.

På senare år är Niklas Colliander den längdåkare uppvuxen i huvudstadsregionen som internationellt sett nått längst. Colliander hade klassisk sprint som specialitet och var som bäst åtta i en världscuptävling. Hans klubb, Vantaan Hiihtoseura, har emellertid också en världsmästare i sina led. Jyväskyläbon Matti Heikkinen, uppvuxen i Kajana, tävlar sedan 2008 för föreningen.

Intressant i sammanhanget är att skidcentret i Svedängen i Helsingfors, även om elitåkarna är få, under normala vintrar är det mest frekventerade enskilda spårnätet i hela Norden. Delvis beroende på att de liknande områdena runt Oslo är fler. Även Håkansböle i Vanda och Oitans i Esbo står sig väl i popularitet i en nordisk jämförelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport