Hoppa till huvudinnehåll

Skolorna uppmanas förbereda sig för nya e-skrivningarna

Bild: Yle/ Tomi Jarva studentskrivning

Hösten 2016 skrivs de första elektroniska studentskrivningarna. Studentexamensnämnden uppmanar skolorna att förbereda sig redan nu så att allt då fungerar.

De nya studentskrivningarna hålls samtidigt i hela landet. Första ämnena att bli elektroniska är tyska, geografi och filosofi.

Våren 2017 följer franska, samhällslära och psykologi efter, och sen utökas de elektroniska studentskrivningarna efterhand. Sist ut är matematik våren 2019.

Planerare Anna von Zansen vid Studentexamensnämnden vill att skolorna redan nu provar på att hålla prov via datorn, så att de elektroniska studentskrivningarna inte kommer som en överraskning om två år.

Von Zansen reser runt och informerar skolorna, som enligt henne reagerar olika på förändringen.

Studentexamensnämnden kan inte tvinga skolorna att ändra sin undervisning, men de elektroniska studentskrivningarna kommer om två år vare sig man vill det eller inte, påpekar von Zansen.

I Pargas vill man vara förberedd

I Pargas svenska gymnasium kommer man nu att börja träna inför de nya studentskrivningarna.

Skolans rektor, Annika Gustafsson, säger att alla teoretiska ämnen i vår ska hålla ett prov eller ett förhör via datorn.

- Det är inte bara eleverna utan också lärarna som måste få träna på omställningen, konstaterar Gustafsson.

Enligt Gustafsson är det en stor utmaning skolorna står inför. Förutom att lärarna och eleverna ska behärska tekniken, så måste också skolans utrymmen fungera rent tekniskt.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Inrikes