Hoppa till huvudinnehåll

Skolorna uppmanas förbereda sig för nya e-skrivningarna

Bild: Yle/ Tomi Jarva bord,elev,sibbo,sipoon lukio,skola,skriva,stol,studentexamen,studentskrivning

Hösten 2016 skrivs de första elektroniska studentskrivningarna. Studentexamensnämnden uppmanar skolorna att förbereda sig redan nu så att allt då fungerar.

De nya studentskrivningarna hålls samtidigt i hela landet. Första ämnena att bli elektroniska är tyska, geografi och filosofi.

Våren 2017 följer franska, samhällslära och psykologi efter, och sen utökas de elektroniska studentskrivningarna efterhand. Sist ut är matematik våren 2019.

Planerare Anna von Zansen vid Studentexamensnämnden vill att skolorna redan nu provar på att hålla prov via datorn, så att de elektroniska studentskrivningarna inte kommer som en överraskning om två år.

Von Zansen reser runt och informerar skolorna, som enligt henne reagerar olika på förändringen.

Studentexamensnämnden kan inte tvinga skolorna att ändra sin undervisning, men de elektroniska studentskrivningarna kommer om två år vare sig man vill det eller inte, påpekar von Zansen.

I Pargas vill man vara förberedd

I Pargas svenska gymnasium kommer man nu att börja träna inför de nya studentskrivningarna.

Skolans rektor, Annika Gustafsson, säger att alla teoretiska ämnen i vår ska hålla ett prov eller ett förhör via datorn.

- Det är inte bara eleverna utan också lärarna som måste få träna på omställningen, konstaterar Gustafsson.

Enligt Gustafsson är det en stor utmaning skolorna står inför. Förutom att lärarna och eleverna ska behärska tekniken, så måste också skolans utrymmen fungera rent tekniskt.

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

 • Snö på en bilvindruta

  Uselt väglag - den som har sommardäck uppmanas vara försiktig

  Snö på många håll också på valborgsmässoaftonen.

  Snöfallet har ställt till med problem i trafiken i nästan hela landet och det ser inte mycket ljusare ut på valborgsmässoaftonen. Vägtrafikcentralen uppmanar bilisterna att vara mycket försiktiga - i synnerhet de som redan har bytt till sommardäck.