Hoppa till huvudinnehåll

Splittrade åsikter om D-vitamintest

Läkare Päivi Metsäniemi anser att det finns en idé att testa d-vitaminhalten i blodet under vintern Bild: Elin von Wright radar

En stor apotekskedja gör just nu reklam för att mäta d-vitaminhalten i blodet genom ett laboratorieprov. Men Christel Lamberg-Allardt, professor i näringslära vid Helsingfors universitet, är kritisk till att man marknadsför D-vitamintest.

– Det finns ingen orsak att göra test om man inte hör till en riskgrupp, om man till exempel har keliaki, säger Christel Lamberg-Allardt.

Christel Lamberg-Allardt forskar i fosfater.
Christel Lamberg-Allardt är en av våra främsta D-vitaminforskare. Christel Lamberg-Allardt forskar i fosfater. Bild: YLE/Antti Lempiäinen christel lamberg-allardt

Hon säger att man kan få helt olika resultat på olika laboratorier. Det finns en nordisk studie där man jämförde tre stora kända laboratorier med olika metoder. I ett laboratorium hade åttio procent av människorna d-vitaminbrist och i ett annat tjugo procent.

Christel Lamberg-Allardt hör själv till en kärngrupp av forskare, som har utvecklat en gemensam metod som laboratorier världen över ska använda vid analyser av D-vitaminprov. Men standardiseringsprocessen är långt ifrån färdig än.
– Det finns stora laboratorier i Finland som har mätt dubbelt för höga D-vitaminvärden, säger hon.
En D-vitaminforskare i Kuopio skickade blodprov av sitt eget blod till 20 olika laboratorier. Svaren varierade starkt. Ett laboratorium ansåg att han hade bara 40 nanomol per liter D-vitamin, medan ett annat labb mätte halten till 110 nanomol per liter.

Ilari Paakkari, professor emeritus i farmakolog, erkänner att metoden inte är optimal.

– Vi måste harmonisera och standardisera metoderna. Det är en klar sak att metoderna har varit olika och det har funnits för mycket variation i resultaten. Men det att vi har dåliga metoder betyder inte att vi inte behöver mäta våra värden, säger Paakkari.

Företag marknadsför testet

Företaget Terveystalo marknadsför D-vitamintest.

– Det är den här metoden vi använder nu. Vi har sett att om en person har ätit tillskott har värdet också stigit, så det betyder att det fungerar, säger företagsläkare Päivi Metsäniemi på Terveystalo.

Både Paakkari och Metsäniemi rekommenderar att alla mäter sina d-vitaminvärden under vintermånaderna.

Radars Elin von Wright har aldrig ätit D-vitamintillskott, och mäter halten i blodet på företaget Terveystalo. Elin har 80 nanomol per liter D-vitamin i sitt blod. Det anses allmänt vara en god halt och räcker för att hålla benen starka.

– Testet riktar sig främst till dem i riskgruppen, men alla är förstås välkomna. Det kan ju inte vara farligt att mäta sina värden precis, säger Metsäniemi

Allt färre lider av D-vitaminbrist

Christel Lamberg Allardt ser dock inte att det är helt problemfritt att ett företag går ut och marknadsför d-vitaminprov för allmänheten.

– Ingen rekommenderar de här testen annat än för riskgrupper, människor som är sjuka så att kroppen inte tar upp D-vitamin som den ska. Det borde läkarna nog veta, säger Lamberg-Allardt.

Enligt färska siffror från THL är det nu färre finländare som lider av D-vitaminbrist än tidigare. Kvinnor i Finland får i genomsnitt 9 mikrogram från kosten, och män får 11-13 mikrogram. Den officiella rekommendationen är att vi får 10 mikrogram D-vitamin per dag.

– Om man är frisk, så får man själv välja om man vill veta eller inte, svarar Päivi Metsäniemi.

Mer om D-vitaminhalter och D-vitamintillskott i Radar i Radio Vega fredag kl.11.03 och söndag kl.12.05

Läs också: Mycket D-vitamin nyttigt eller skadligt? och D-vitaminförsäljare riskerar försäljningsförbud

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle