Hoppa till huvudinnehåll

Storsjö: Ni är springpojkar för industrin!

Upphovsrättsorganisationerna är storindustrins springpojkar, hävdar Mikael Storsjö, en av aktivisterna bakom medborgarinitiativet om upphovsrättslagen. Han vill att lagstiftningen bättre ska motsvara allmänhetens rättsuppfattning.

Storsjö anser att det är det orimligt att döma ut stränga straff och stora skadestånd i piratismmål, då undersökningar samtidigt visar att de flesta unga har laddat ned upphovsrättsskyddat material från nätet. Han hänvisar till Chisugate-fallet där en 9-årig flicka fick sin dator beslagtagen efter att ha laddat ned artisten Chisus album från nätet.

Enligt Lauri Rechardt från Finlands musikproducenter ger Chisugate inte orsak att ändra på den nuvarande lagstiftningen. Fallet hamnade aldrig i domstol och skadestånden blev tillslut små. I de fall stora skadestånd dömts ut så har det handlat om verksamhet av helt annan omfattning:

- Det är verksamhet som har stora skala och som verkligen är skadlig.

Se hela debatten i Slaget efter 12.

Läs också: Het debatt om ny upphovsrätt