Hoppa till huvudinnehåll

”Det var min skyldighet att skriva boken”

Mikael Pentikäinen i Bettinastudion Bild: Yle/Sam Stäuber mikael pentikäinen

Mikael Pentikäinen som förra året fick sparken från sin post som chefredaktör på Helsingin Sanomat, kommer nu i dagarna ut med sin bok Luottamus, i vilken han analyserar begreppet förtroende ur både mänskligt och samhälleligt perspektiv.

Påverkare

Mikael Pentikäinen var aktiv centerpartist redan som ung och deltog bland annat i Paavo Väyrynens presidentvalskampanj 1987. Han ville påverka via politiken, men insåg senare att hans väg till världsförbättrare ändå gick via journalistiken och så småningom blev han politisk redaktör på Helsingin Sanomat. Han arbetade som chefredaktör på tidningen från 2010 ända tills han fick sparken i somras.

- Efter att jag fått sparken fick jag förfrågan om att ställa upp i EU-valet, säger Mikael Pentikäinen. Och eftersom jag just då var ledig, bestämde jag mig för att tacka ja. Om demokratin ska förverkligas i samhället måste det finnas kandidater.

Pentikäinen säger att steget från politisk redaktör till politiker inte är så stort. Journalistiken är också en betydelsefull påverkare i samhället, och både journalisten och politikern måste inneha förtroende.

Förtroende eller inte

Nyheten att han blivit avskedad slogs stort upp i tidningarna. Han tycker ändå att de fick en hel del fina saker till stånd under de tre år han var chefredaktör. Han kunde med högburet huvud vandra ut därifrån.

- När man gör mycket, gör man också fel ibland, säger Pentikäinen om sin tid på Helsingin Sanomat.

I sin bok Luottamus bearbetar Pentikäinen bland annat sina känslor efter sparken och funderar på begreppet förtroende både inom familjelivet och i karriären. Att skriva var i början mest terapi för Mikael, men ju längre han kom, desto viktigare tyckte han det blev att dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser kring frågan om förtroende.

- Jag insåg plötsligt att det kanske är min skyldighet att skriva den här boken, säger Mikael Pentikäinen.

Familjekris och tillit

Ett kapitel i boken handlar om hemmet, om konflikter och om förtroendet inom familjen.
Mikael Pentikäinen har fem barn och har själv vuxit upp med sex yngre syskon. Han har således erfarenhet både av motstridigheter inom familjen och av hur man bygger upp tillit till varandra.

Mikaels syster har berättat att efter den stora tragedin då deras föräldrar skiljde sig, var det Mikael som ledsagade sina syskon, en åt gången, genom tunneln mot ljuset. Mikael Pentikäinen säger att tragedin blev så stor eftersom det inte hörde till deras övertygelse som laestadianer att man skiljde sig. Det var ett hårt slag för alla, och som äldsta barnet tog Mikael ansvaret för sina sex mindre syskon.

- Det grundläggande förtroendet fick sig en törn, men vi klarade oss genom krisen och idag har vi alla bra relationer till varandra, säger Mikael.

Övriga gäster i programmet är Mårten Boström, guldmedaljör i VM-orientering 2013 och artisten Krippe Westerling, solist i bandet Satin Circus.

Bild: Yle/Sam Stäuber kristian westerling

Lyssna på intervjun i Bettina måndagen den 10 februari eller på Arenan efter sändningen