Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Schweiz drar det kortaste strået

Demonstranter i Zürich protesterar mot resultatet av folkomröstningen.
Demonstranter i Zürich protesterar mot resultatet av folkomröstningen. Demonstranter i Zürich protesterar mot resultatet av folkomröstningen. Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT eu-medborgare

Runtom i Europa försöker man smälta schweizarnas beslut att begränsa invandringen till landet. I en folkomröstning igår sade en mycket knapp majoritet ja till ett förslag som ska göra det svårare för EU-medborgare att flytta till landet.

– Schweiz kommer i framtiden att sätta upp ett tak för hur många invandrare vi tar emot. Det här kommer att få följder med tanke på relationerna till den europeiska unionen, konstaterade justitieminister Simonetta Sommaruga, efter att ja-sidans ytterst knappa seger var ett faktum.

Med 50,3 procent av rösterna kunde de schweiziska folkpartisterna jubla över sitt segerrika initiativ mot massinvandring. Nu måste den schweiziska regeringen omförhandla avtalet om fri rörlighet med EU. Partichefen Toni Brunner talar om ett schweiziskt obehag över de öppna gränserna och att man nu visar EU vad man tycker.

Mindre jubel däremot bland representanter för det schweiziska näringslivet, som hade satsat otaliga schweizerfranc på att stoppa initiativet. Man är nu rädd för att schweiziska arbetsgivare i framtiden står utan arbetskraft och dessutom befarar man möjliga motåtgärder från EU-håll, vilka allvarligt kan skada den schweiziska exportindustrin.

”Kan inte bara njuta av fördelarna”

I EU-kommissionens ställningstagande hette det igår kväll att man beklagar det schweiziska beslutet och att man nu kommer att analysera hur det inverkar på relationerna mellan EU och Schweiz.
Lite tydligare ord från Europaparlamentets talman Martin Schulz.

– En sak är helt klar. Man kan inte dra nytta av den stora inre marknaden och samtidigt dra sig tillbaka från en del av överenskommelserna, säger Schulz till tysk TV.

Inom EU finns ändå också en rädsla för att de schweiziska högerpopulisternas framgång nu också kommer att utnyttjas av likasinnade inom unionen. Redan nu förs i många länder en livlig debatt kring rumänska och bulgariska invandrare och det finns en rädsla för att vissa politiska grupper vill börja begränsa den fria rörligheten också inom unionen. En rädsla som också parlamentstalesman Schulz uttrycker i en intervju för tidningen Neue Zürcher Zeitung.

Enligt Alexander Stubb, Finlands Europa- och utrikeshandelsminister, drar Schweiz det kortaste strået i frågan om att begränsa invandringen.

– Ser man på OECD:s statistik finns det ett land som gynnats speciellt av den fria rörligheten och det är Schweiz. Landet har en nettoimmigration på 60 000–80 000 personer årligen och många multinationella företag.

I dagens läge bor omkring 1,8 miljoner utlänningar i Schweiz. De nya reglerna ska omsättas under de kommande tre åren och målet är alltså att antalet utlänningar inte ska öka i samma takt som under de senaste åren.

Läs också: Schweizarna begränsar invandring från EU
Schweiz röstar om invandring från EU