Hoppa till huvudinnehåll

"EU bör ta ansvar och visa solidaritet"

Bild: Yle leena-kaisa åberg

- EU borde göra mera för de människor som flyr för sina liv. I dag har syrierna ingen annan möjlighet att ta sig till EU än genom att resa illegalt med hjälp av till exempel människosmugglare. Mohammeds historia är bara en av många, säger Leena-Kaisa Åberg vid Finlands Röda Kors.

Mohammeds historia är en typisk historia om en flykting som söker skydd i Europa. Under en resa från Syrien till Europa är riskerna mycket stora. Motsvarande historier finns det dessvärre många av, säger Leena-Kaisa Åberg specialmedarbetare för generalsekreteraren vid Finlands Röda Kors.

Samtidigt anser Leena-Kaisa Åberg att Muhammed hade tur. Han kunde lika väl ha blivit skickad tillbaka till Italien, det EU-land dit han anlände till först. Finland skickar tillbaka flyktingar till till exempel Italien enligt Dublin-avtalets regler. Men Mohammed hade tur då han fick stanna.

Varför har det blivit så här att syrierna är tvungna att ta sig till Europa illegalt ofta med hjälp av människosmugglare?

- Det finns inga lagliga vägar för dem att komma till EU. Syrier beviljas inte visum eftersom de är på väg att söka asyl. Vi på Röda Korset anser att det borde finnas lagliga möjligheter att ta sig till Europa. EU-länderna borde också ta betydligt fler kvotflyktingar. Dessutom borde man öppna möjligheten för att ge humanitärt visum speciellt till de syrier som har släktingar i Europa.

Det här frågorna har diskuterats länge inom EU. Varför sker det inget?

- Det beror på att EU-länderna sinsemellan inte kan komma överens om hur man tillsammans sköter flyktingpolitiken. Därför är det oerhört svårt att fatta beslut och visa solidaritet.

Ser du någon lösning vad beträffar EU:s syn på den syriska flyktingkatastrofen?

- Det ser ganska svårt ut. EU har grundat arbetsgrupper på hög nivå. Vi på Röda Korset hoppas att arbetsgrupperna når resultat framför allt när det gäller frågan om att bevilja humanitära visum och att öka flyktingkvoterna.

I dag har EU en kvot på drygt 12 000 syriska flyktingar, men FN:s flyktingorgan UNHCR anser att kvoten borde höjas till 30 000. Totalt är 6 miljoner syrier på flykt, och av dem är 2 miljoner i Syriens grannländer. Samtidigt finns det i Europa för tillfället cirka 55 000 syriska flyktingar.

Omfattningen av flyktingkatastrofen i Syrien har lett till att grannländerna har tagit ett stort ansvar och trycket i dessa länder är enormt. Enligt Leena-Kaisa Åberg är risken stor att det på sikt kan leda till säkerhetsproblem i Syriens grannländer, vilket i värsta fall betyder att krisen sprider sig i regionen.

- Nu borde EU ta sitt ansvar och se på det här mer långsiktigt. Om EU är mer solidariskt och mer aktivt i flyktingfrågan, så kan man hindra att flyktingkatastrofen leder till oroligheter i Syriens grannländer.

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes