Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Winiger: Nejet till invandringen

Väljarna i Schweiz ger i dag hela EU skrämselhicka. Det schweiziska folket vill ha en omförhandling med EU vad gäller den fria rörligheten. Många schweizare känner sig hotade av en massiv invandring. Man räknar med att en fjärdedel av landets invånare är utlänningar och många vill ha ett stopp.

De schweiziska väljarna har gjort det. Satt fingret på hela Europas ömma punkt. Nämligen: hur toleranta är vi, egentligen, hur många invandrare vill vi ha, när det kommer till kritan?

Det heter folkinitiativet mot massinvandring. Om tillräckligt många röstberättigade medborgare i Schweiz skriver under ett krav på en folkomröstning i en viss fråga måste den hållas och resultatet är tvingande.

Schweiz är ett litet land mitt i Europa med en mycket stor andel utlänningar i befolkningen. Man räknar med att ungefär en fjärdedel av invånarna är utlänningar.

Många tyskar flyttar in

En, visserligen knapp, majoritet av schweizarna anser att det inte kan fortsätta så här. Särskilt sen den fria rörligheten inom EU också började gälla Schweiz har tiotusentals EU-medborgare årligen flyttat till Schweiz, lockade av höga löner och en hög levnadsstandard. Ofta är det tyskar som kommer, på grund av det gemensamma språket har de lätt att få jobb.

En yrkeserfaren sjuksköterska tjänar i Schweiz över fem tusen euro i månaden. Nyligen gick den tyska livsmedelskedjan Lidl ut och sökte butikspersonal utan krav på utbildning till sina butiker i Schweiz. Som lön erbjöds motsvarande fyra tusen euro i månaden.

Får skulden för det som är fel

Men alla är inte nöjda. Levnadskostnaderna i Schweiz är bland de högsta i världen. Och att hyrorna i storstäderna stiger nästan oupphörligt skylls allt som oftast på de många tyskarna som skaffar sig välbetalda jobb och driver upp hyrorna.

Problemen i skolan skyller många på att det är för många invandrare så lärarna har fullt upp med invandrarbarnen och inte hinner ägna sig åt de schweiziska barnen. Till och med trängseln i trafiken i det trångbodda landet skylls av en del på att det finns för många utlänningar.

Enligt experterna så har schweizarna väldigt lite att vinna på att begränsa den fria rörligheten. Trots den höga inflyttningen är arbetslösheten i Schweiz väldigt låg. Näringslivsföreträdare har varnat för att det kommer att uppstå arbetskraftsbrist om man begränsar möjligheterna att flytta till Schweiz.

Känslor, inte fakta

Men politik är känslor, och här handlar det om hur folket upplever verkligheten, inte hur experterna påstår att det är.

Uppdraget från de röstberättigade är nu att Schweiz ska omförhandla den fria rörligheten med EU. Hur det kommer att gå är svårt att säga. Från EU:s sida har man varit tydlig hela tiden: Det går inte att säga nej till just den fria rörligheten och sen fortsätta samarbetet på alla andra områden.

Många politiker inom kategorin högerpopulister applåderar det schweiziska beslutet. Alla de som vill begränsa invandringen och EU:s inflytande tycker att det här är bra. Vlaams Belang i Belgien, Nationella Fronten i Frankrike, UK Independence Party i Storbritannien.

Deras analys är: Vi tycker likadant. Men det är bara schweiziska folket som får lov att säga sin mening.

Stefan Winiger är utrikeschef på Yle Nyheter och schweizisk medborgare.

Läs också