Hoppa till huvudinnehåll

Därför är japaner smalare

Nigiri med lax
Nigiri med lax Bild: Wikimedia Commons / cyclonebill sushi

Finländare löper betydligt större risk att bli feta än japaner. Social ställning har stor inverkan på fetma i Finland medan den inte har det i Japan, visar en japansk-finsk studie.

Den största orsaken till att japaner i genomsnitt är smalare än finländare är hälsosammare matvanor. Traditionell japansk mat innehåller mycket fisk, grönsaker och sojaproteiner.

I Japan finns det inte negativa faktorer i livsmiljön som ökar övervikten hos befolkningen. Det beror bland annat på att tillgången på snabbmat inte är lika stor som i Finland.

En japansk-finsk forskargrupp undersökte matvanor och övervikt hos 8 500 anställda vid Helsingfors stad och 4 000 statligt anställda japaner. Av japanerna var endast tre procent feta medan tjugo procent av finländarna var det.

Lägre lön måste inte vara synonymt med sämre matvanor

I Finland löper människor med lägre social ställning och lägre utbildningsnivå betydligt större risk att vara överviktiga, medan ett sådant samband inte kan ses i Japan.

Tidigare undersökningar har visat att människor i lägre social ställning i genomsnitt äter mer ohälsosamt i västländerna jämfört med människor i chefsposition. I Japan äter däremot också lägre avlönade hälsosamt.

Enligt forskarna visar undersökningen att lägre social ställning inte nödvändigtvis måste leda till ohälsosammare matvanor.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Epidemiology.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes