Hoppa till huvudinnehåll

"Gör Tove Jansson till Borgåikon"

Tove Jansson
Sari Glad vill göra Tove Jansson till Borgåikon Tove Jansson Bild: Moomin Characters™ tove jansson

Tove Jansson och mumintrollen borde synas permanent i Borgå. Det föreslår stadsfullmäktigeledamot Sari Glad, obunden sannfinländare, i sin fullmäktigemotion.

Glad konstaterar att Tove Jansson har bott i Borgå och skapat sin muminidé i Borgåmiljöer. Hon är en av våra internationellt mest välkända barnboksförfattare. Hon var också som författare trogen Borgåförlaget Werner Söderström, ett av de mest betydande förlagen i Finland.

Borgå har ändå inte lyckats utnyttja den här berömmelsen, anser Glad. Jubileumsår som staden har arrangerat blir ofta engångsföreteelser utan att lämna några bestående spår, som turismen i högre grad kunde utnyttja. Sari Glad föreslår därför att en sakkunniggrupp bildas för att utnyttja och synliggöra Tove Janssons livsverk i Borgå. Det är viktigt att stadsborna får delta i planeringsarbetet.

Hon föreslår att en Tove Jansson-värld typisk för Borgå permanent kunde utnyttjas för turister och invånare. Stadens lekparker kunde planeras utgående från Tove Janssons gestalter. Glad anser att det är dags för Tove Jansson att återvända till sina rötter, till mumin-idéernas ursprungkällor. Det är dags att göra henne till en likadan ikon i Borgå som J.L. Runeberg.

Vad anser chefen för kulturtjänster i Borgå om initiativet? Läs här.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland