Hoppa till huvudinnehåll

Han hjälpte då polisen inte hann fram

Överkommissarie Erkki Kerola är glad över att polisen kunde få hjälp av Jani Malm då polispatrullen inte hann fram i tid. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kerola

Polispatrullen var alltför långt borta för att hinna hjälpa. En våldsam ung man hade tagit sig in på ett äldreboende och skrämde de äldre och den enda vårdaren som fanns på plats. Då ringde polisen till Jani Malm som sprang över och tog fast inkräktaren. Nu är han årets Vardagshjälte i Karleby och Mellersta Österbotten.

Det var en lördagkväll i oktober som polisen fick larm från ett äldreboende i Vetil. En ung man hade kastat in en rollator gen om ett fönster och nu härjade han inne i boendet.

Polispatrullen var på väg men hade ännu en halvtimme kvar att köra. Då beslöt de att be Jani Malm kolla läget.

- Man är väl skyldig att hjälpa, såklart for jag dit, säger Malm.

Malm jobbar i dag på VR men i höstas var han väktare på hotell Foxmanni i Vetil. Han hade varit i kontakt med polisen tidigare samma kväll eftersom en man hade ställt till med problem i restaurangen. Efter larmet från äldreboendet ville polisen kolla om det kunde vara samma man. Det var det inte, men polisen bestämde sig för att be Malm om hjälp.

Att vänta en halvtimme var inte aktuellt. I boendet bara fanns en skötare som var i chock och flera äldre som inte kunde röra sig.


- Jag bara for dit, "paketerade" honom och tog ut honom, säger Malm.

Han säger att han aldrig tvekade, men så här efteråt har han funderat på vad som kunde ha hänt om mannen hade varit beväpnad.

Polisöverdirektören: Vad håller ni på med?

Händelsen nådde ändå till polisöverdirektör Mikko Paateros öron. Han ringde Karlebypolisen och frågade vad de egentligen håller på med. Att polisen ber privatpersoner om hjälp då de själva inte hinner fram är inget man brukar göra.

- Utgångspunkten är att vi i inte sänder in civilpersoner för att sköta polisens uppgifter om vi är långt borta. Men i det här fallet kunde Paatero också konstatera att vi gjorde helt rätt, säger överkommissarie Erkki Kerola i Karleby.

Kerola förklarar att en av poliserna kände väktaren och visste att han gick att lita på och gjorde därör ett undantag. Malm har jobbat som väktare i flera år och är enligt Kerola ingen vanlig invånare utan han kan hålla huvudet kallt i olika situationer.

Läs också