Hoppa till huvudinnehåll

Sjukdomen som delar forskarna

Patienter får dropp.
Finns kronisk borrelios eller inte? Forskare har olika syn. Patienter får dropp. Bild: YLE/Nicole Hjelt borreliospatient

Det finns forskare i Finland som har avvikande syn på så kallad kronisk borrelios jämfört med den allmänt vedertagna uppfattningen. Inom finländsk medicin anser man att det inte finns någon sådan sjukdom.

Det handlar om patienter som har fått borrelios efter ett fästingbett och som fått kronisk smärta och neurologiska problem. Yle Huvudstadsregionen har tidigare berättat om deras situation. Inom finländsk sjukvård anser man att det inte handlar om en sjukdom som man kan diagnostisera, utan snarare om en rad följdsymtom. Då det inte finns någon diagnos, är det svårt för de drabbade att få vård.

Forskaren i molekylärbiologi, doktor Leona Gilbert vid Jyväskylä universitet säger att man där har forskningsresultat som tyder på att den allmänna uppfattningen är fel.

- I laboratorietest har vi nått lovande resultat som tyder på ett samband mellan kronisk smärta och borrelios, säger hon.

"Hör en annan läkare"

Jarmo Oksi är professor i medicin och har doktorerat om borreliabakterier och han stöder den förhärskande uppfattningen.

- Det finns ingen orsak att tala om kronisk borrelios. Det handlar om symptom som patienterna har fått av olika orsaker efter en borreliainfektion, säger han.

Vid Finlands läkarförbund rekommenderar verksamhetsledare Heikki Pälve att patienter som upplever att deras läkare inte tar symptomen på allvar att höra en annan läkares åsikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes