Hoppa till huvudinnehåll

Vi älskar med hjärnan

Åke Pålshammar
Neuropsykolog Åke Pålshammar. Åke Pålshammar Bild: Yle/Haiju Ehnlund åke pålshammar

- Vi vill ju väldigt starkt tro att det är hjärtat som styr kärlekslivet, säger neuropsykolog Åke Pålshammar som också undervisar vid Uppsala Universitet.

-Men jag brukar säga att klappande hjärtan är ett fall för kardiologerna, säger Pålshammar. Det är i första hand hjärnan som styr vårt känsloliv men den tar också hjälp av andra uttryck.

- Till exempel att hjärtat börjar banka när hjärnan sänder ut rätt sorts signaler. Eller att det knottrar sig här och där och att vi blir helt darriga i kroppen. Det är både lustigt och hemskt samtidigt eftersom vi inte har kontroll över det.

-Vårt autonoma nervsystem drar igång oss, säger Åke Pålshammar. All information om vad som just hänt i kroppen återmatas i hjärnan. Men ingenting händer i kroppen ifall du inte har en hjärna som styr ut allt det här.

-Så först och främst måste du lita på att hjärnan gör sitt jobb och omvandlar dina upplevelser till att snabbt till exempel öka blodtrycket och pulsen.

Vad händer när vi blir förtjusta?

- Det är ju fortfarande lite av en gåta varför man blir förtjust i vissa personer, säger neuropsykolog Åke Pålshammar. Det har både med genetik, uppfostran och erfarenheter att göra. Men vi har i vår hjärna en känslighet för vissa stimuli. Och det här kan man öva upp. Så är man tillsammans med någon eller träffar någon kan vissa egenskaper hos den personen börja ge effekter trots att det inte klickar omedelbart.

- Hjärnan vill ibland vänja sig vid att se det som upplevs positivt. Så startar det försiktigt igång aktiviteter i ett belöningsområde mitt i hjärnan. Det området styrs av ämnet dopamin. Utsöndras en liten större dos dopamin, ja då vill man ha mer av upplevelsen. Det skapas nästan ett beroende som man tydligt känner av när man inte får vara nära den person som utlöst det hela.

- Men ingen har riktigt kunna förklara hur det här sållas och varför man reagerar på vissa typer av personer, säger Pålshammar. Ibland menar man att lika söker lika men samtidigt är det många som attraheras av det motsatta.

-Ingen har fått någon riktig ordning på hur det där hänger ihop. Men det är samtidigt kul att det finns en olöst gåta.

Kicka igång känslorna på nytt

-Det kan vara väldigt svårt att få upp det stora dopaminruset till samma höga nivå efter några års bekantskap säger Pålshammar. Känsligheten för dopamin avtar lite med åren. Men istället utsöndras ett annat hormon, oxytocin, mer känt som "lugn och ro" eller "mys och pys" hormonet. Det ger en skön känsla och man trivs att vara tillsammans.

-Men man kan skapa situationer som tillfälligt får dopaminhalten att öka. Man återskapar minnen av första träffen t.ex. Då kan man uppleva en dopaminvåg som sköljer över en med nästan samma kraft som den gjorde i tiderna. Sådana tillfällen är viktiga att ta vara på, säger neurospykolog Åke Pålshammar.