Hoppa till huvudinnehåll

Catariina Salo: Kaffe är inte kärlek

Bild: X3M/Johanna Lindh catariina salo

Catariina är skeptisk till de röda och gröna kaffemuggar som dykt upp i kioskerna runtom i våra städer. Varför måste endera muggen väljas och därmed vårt innersta blottas? Och så tidigt på morgonen ännu till!


Jag fick min morgon förstörd av ett riktigt i-landsproblem. Eftersom jag själv råkar vara den sämsta morgonmänniskan jag känner till, är kaffet heligt för mig. Inte så att jag skulle vara en kaffesnobb som endast klarar av att dricka mörkrostade bönor som en hipster med rött poetskägg malt med sina egna snövita små händer. Nej, kaffet är heligt för mig på det sättet att jag måste få det. Jag klarar inte av att existera på jobbet om jag inte fått min morgonkopp, och den kan lika gärna vara en billig variant från den lokala kiosken som en överprissatt trendmugg köpt från ett klaustrofobiskt litet och alltid smockfullt café i Rödbergen där logon kostar mer än vätskan i muggen. Det spelar helt enkelt inte så stor roll för mig - kaffe som kaffe.

Förutom i morse. I morse hade jag inget val, jag var tvungen att blotta hela min morgontrötta själ för precis alla jag mötte på vägen till mitt jobb. Min kiosk hade nämligen skaffat nya muggar. Det var inte heller vilka muggar som helst, det var muggar till ära för alla hjärtans dags-veckan. De nya muggarna hade ett mönster av hjärtan i två olika färger, den ena muggen hade röda hjärtan, den andra gröna.

Det måste finnas en krok i det här, röda och gröna hjärtmuggar är det väl inget fel på, tänker ni. Huvudet på spiken! Det är klart det finns en krok. Muggarna i kiosken kommer nämligen med ett budskap, färgerna på muggarna betyder olika saker.

Tar du en grön mugg till ditt kaffe signalerar du att ditt civilstånd är singel och ensamstående. Tar du ditt kaffe i en röd mugg är du upptagen.

För det första. Jag orkar inte ta ställning till mitt kärleksliv klockan noll sju tjugotre på morgonen. För det andra vill jag varken signalera det ena eller det andra, jag trivs med att gå runt inkognito den där tiden på morgonen. För let's face it, ingen vill ragga någon klockan halv åtta på morgonen när en fortfarande går runt med lite sömnskorv i ögonvrån. Sen att ta den röda muggen bara för att slippa stå ut som singel känns också befängt.

Det är lite som singelkorgarna som finns i en del butiker, ett roligt påhitt som tillägg till vanliga korgar. Du tar en singelkorg för att kanske lite lekfullt kunna flirta i butiken. Men är du inte på humör kan du ta en vanlig korg eller en kärra. I morse i kiosken hade jag inget val. Och det gjorde mig rasande. (Ja, det kan hända att mitt dåliga morgonhumör spelar in och får mig att ta saker mer allvarligt än de egentligen är.)

Att alla hjärtans dag enbart lanserades av kommersiella skäl här i Norden är föga förvånande. Att mörkröda rosor säljer mer än någon annan dag under året är heller inte konstigt. Restauranger är fullbokade och aldrig kommer vi väl att se så många par gå hand i hand som på fredagen. Och fine, att fira kärleken med kommersiella medel som blommor och mat, det kan jag gå med på.

Men lämna mitt kaffe och mina morgnar i fred.

PS: Kanske en mugg med blåa hjärtan vore lösningen på problemet. Den skulle signalera "det är okristligt tidigt, låt mig för Guds skull vara i fred".

Läs också