Hoppa till huvudinnehåll

Elever från Borgå folkakademi åker till Afrika

Eleverna Nicole Hjelt, Alexandra Jónsdottir, Line Spennert och Samatha Bergdahl åker ivåg tillsammans med Martina Lindroos Bild: Yle/Carmela Walder borgå östnyland

Elever vid Borgå folkakademis linje för globalt ansvar åker till Burkina Faso i Afrika. De åker 18 februari och stannar i en månad.

De fem eleverna vid linjen för globalt ansvar ska lära sig vad hjälpverksamhet går ut på i praktiken. En elev åker med för att dokumentera.

Resan till Burkina Faso ordnas i samarbete med den rikssvenska hjälporganisationen Yennenga Progress. Akaneleverna ska jobba vid Yennenga Progress utbildningscenter där det finns både skola och daghem.

Nicole Hjelt är en aning nervös inför resan.

- Det är långt borta och en helt ny kultur och miljö, men jag är ivrig, säger hon.

Nicole Hjelt ska hjälpa till med undervisningen i bildkonst. Hon målar själv mycket på fritiden och anser att hon har mycket att ge på den här fronten.

Problem med finansieringen

Då läraren Martina Lindroos planerade kursen tillsammans med personalen vid Borgå folkakademi låg tonvikten på det praktiska. Då kändes tanken på att åka till Burkina Faso som ett bra val. Martina Lindroos sitter i Yennenga Progress's styrelse och har bra kontakter dit.

Reuters tv Bild: Reuters tv faso

I höstas visade det sig mycket svårt att ordna finansieringen för resan och det fanns risk för att hela resan skulle bli inställd.

- Det kändes jätte tråkigt då, säger Nicole Hjelt. En resa till Burkina Faso var en del av kursprogrammet.

Finansieringen löste sig så att Borgå folkakademi står för utgifterna för det mest nödvändiga: biljetter, visum och försäkringar. Eleverna bor billigt, i ett av klassrummen i den skola där de undervisar.

Ett av världens fattigaste länder

Burkina Faso ligger strax söder om Saharaöknen. Det är en republik där det officiella språket är franska. I landet bor både muslimer och kristna. De flesta lever på jordbruk och tar dagen som den kommer. Burkina Faso hör till de fattigaste länderna i världen.

Trots att eleverna vet vad som väntar dem så kan de bli chockade av den otroliga fattigdomen. Den extrema hettan och dammet som yr runt kommer att påverka dem. De måste också klara sig på ett språk som är nästan främmande för de flesta. Läraren Martina Lindroos uppgift är att stöda eleverna om det uppstår problem. Hon ska dessutom lära daghems- och skolpersonalen olika avslappningsmetoder som de kan använda på sina elever.

Läs om eleverna erfarenheter i Afrika på deras blogg.

Musik från Burkina Faso.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland