Hoppa till huvudinnehåll

Finland fortfarande bäst på pressfrihet

händer förbundnda med skyltar i bakgrunden som uppmanar att avsluta tortyr och mördandet av journalister
händer förbundnda med skyltar i bakgrunden som uppmanar att avsluta tortyr och mördandet av journalister Bild: EPA/IAN LANGSDON Tryckfrihet,reportrar utan gränser

Finland är fortfarande världsledande vad gäller pressfrihet. USA har däremot rasat på listan.

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) har publicerat sitt årliga pressfrihetsindex, och Finland är i topp tillsammans med Norge och Holland. Samma länder har legat högst upp sedan år 2008.

RSF konstaterar att pressfriheten i Finland är starkt tryggad i lag. Det är aningen oroande att medieägandet är så centrerat i Finland, men trots det är mediefältet mycket mångfacetterat, konstaterar RSF.

USA har rasat i indexet efter försöken att stoppa de två avslöjarna Edward Snowden och Bradley Manning. År 2012 låg USA på 13 plats i världen vad gäller pressfrihet. Nu återfinns landet på 46:e plats, mellan Rumänien och Haiti.

De länder i världen där journalister har det svårast är Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan. Också Ryssland får ett bottenindex. Inom EU är pressfriheten sämst i Bulgarien och Grekland.

Syrien, Filippinerna, Pakistan och Somalia hör till de farligaste länderna för journalister. I Syrien dödades tio journalister i jobbet i fjol, medan åtta journalister dödades i Filippinerna, och sju i Somalia och Pakistan.

Här kan du titta på Pressfrihetskartan 2014

Läs också