Hoppa till huvudinnehåll

Grötig korsning får trafikljus i Jakobstad

Bild: YLE/Patrik Enlund malmska korsning

Korsningen vid Malmska sjukhuset i Jakobstad, där Bottenviksvägen, Skolgatan och Östra ringvägen möts, har antagligen hört både en och annan svordom i rusningstrafik.

Det är bilisterna från Lidl och McDonalds sidan som fått köa för att komma ut på den hårt trafikerade Skolgatan.

situationsplan i färg för korsningen vid Skolgatan-Bottenviken-Östra Ringvägen i Jakobstad
Siatuationsbild över korsningen (<a href="http://svenska.yle.fi/ims/images/imssv/2014/07/16339652fb744c5a030/16339652fb744c5a030_1.jpg" target="_blank">(klicka för större bild</a>) situationsplan i färg för korsningen vid Skolgatan-Bottenviken-Östra Ringvägen i Jakobstad Bild: Staden Jakobstad situationsplan
Nästa år ska det bli ett helt annat trafikflöde. Korsningen ska få fler grupperingsfiler och trafikljus. För i år finns inga pengar i budgeten, men i flerårsplanen är korsningen inprickad på 2015.

Ramboll har gjort trafikplanen och den läggs nu ut till allmänt påseende. Trafikljusen styrs så att de på morgon gynnar trafiken in till staden och på kvällen ut.

Troligen gör staden en upphandling på hela korsningen, uppger tekniska verkets tf chef Anders Blomqvist. 460 000 euro har reserverats för satsningen. Man övervägde också en rondell, men det hade blivit betydligt dyrare eftersom man tvingats satsa på underfarter för den lätta trafiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten