Hoppa till huvudinnehåll

Ryska miljöaktivister illa ute

Miljöaktivisten Vladimir Kimaev tittar ut över Olympiaparken i Sotji.
Miljöaktivisten Vladimir Kimaev tittar ut över Olympiaparken i Sotji. Miljöaktivisten Vladimir Kimaev tittar ut över Olympiaparken i Sotji. Bild: Yle/Kerstin Kronvall sotji

I november 2011 sprutmålade två miljöaktivister i Sotji bland annat texten ”det är vår skog” på ett staket som byggts upp kring den lokala guvernörens sommarvilla. Aktivisterna Jevgenij Vitisjko och Suren Gazarjan hävdade att sommarvillan var olagligt byggd på ett skyddat område. De hävdade också att fridlysta tallar hade fällts i samband med bygget.

I fjol dömdes de till tre år villkorligt fängelse för skadegörelse. Villkoren innebar att de inte fick byta bostadsort utan tillstånd av myndigheterna och att de måste hålla sig hemma varje dag mellan klockan elva på kvällen och klockan sex på morgonen. De skulle också regelbundet anmäla sig hos sin övervakare.

I dag dömdes Jevgenij Vitsjko till ovillkorligt fängelse i tre år för att ha brutit mot bestämmelserna i den villkorliga domen. Hans kamrat Suren Gazarjan har redan tidigare lämnat Ryssland och ansökt om politisk asyl i Estland. Gazarjan var inblandad också i en annan rättsprocess som gällde president Putins villa i Sotji.

Då rättegången mot Vitisjko i dag pågick i staden Krasnodar några hundra kilometer från Sotji svarade Vitisjko på frågor per video. Han sitter nämligen häktad för huliganism.

Den domen fick han för att ha svurit på en busshållplats. Han fick något som kallas ett administrativt straff och som innebär att en person kan hållas fängslad i femton dagar.

Anklagas för kontakt med terrorister

Jevgenij Vitisjko är en av de mest kända miljöaktivisterna i Sotjitrakten. Han tillhör organisationen Miljövakten i Norra Kaukasien.

En annan medlem i samma organisation Vladimir Kimaev berättar att han själv har blivit anklagat för att ha kontakter till terrorister. Kimaev är känd för att öppet tala om miljöförstöringen i samband med byggandet av OS-anläggningarna. Han berättar också att en tredje medlem stoppades i sin bil i samband med att den olympiska elden bars genom Sotji. Okända människor söndrade fönster och plåtar på hans bil.

Aktivisterna är bland annat upprörda över avfallshanteringen under byggskedet. Byggbråte och avfall har dumpats i naturen på åtminstone tvåtusen platser. Dessutom har risken för ras ökat då man har grävt bort jord och fällt träd på bergsbranterna och byggt järnväg, vägar och skidanläggningar.

Miljöfrågor har inte hög prioritet

Miljöaktivisterna kartlägger nu de olagliga soptipparna och försöker fastställa vem som har för dit avfallet. Det är en långsam och besvärlig process och chansen att något fall av nedskräpning verkligen ska leda till rättegång mot den som har dumpat avfallet är minimal.

OS-bygget har också lett till att många människor har blivit av med vattnet i sina brunnar. Det beror bland annat på stora sandtag. En del har vatten men kan inte använda det eftersom det har förorenats av avfall.

Det är inte alls ovanligt att människor som fäster uppmärksamhet på miljöproblem i Ryssland råkar i klammeri med rättvisan. Miljöaktivister ställs rätt ofta inför rätta för huliganism eller andra förseelser.

Miljöfrågor har ingen hög prioritet i Ryssland. President Putin har själv sagt att ekonomi går före ekologi.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes