Hoppa till huvudinnehåll

Sederholmska huset stängt i två år

Producent Jari Harju, museidirektör Tiina Merisalo och projektchef Ulla Teräs på den Sederholmska gården. Bild: Yle/Helena von Alfthan vita salen

Det lönar sig att skynda för den som vill besöka den populära utställningen Barnens Stad i Sederholmska huset. Arbetena med att bygga om norra delen av kvarteret ska sätta igång i början av april.

Helsingfors stadsmuseum kommer att lämna sina nuvarande utrymmen på Sofiegatan. Flyttlasset går till kvarteret Elefanten, där Sederholmska huset och Vita salen finns. Stadsmuseet ska koncentrera sin verksamhet till norra delen av kvarteret, och öppna upp innergårdarna för vanliga Helsingforsare. I maj 2016 ska det vara klart.

Museidirektör Tiina Merisalo har varit nöjd med Utställningen Barnens Stad.

- Det har varit en fantastisk succé. Vi har haft över 90 000 besökare där. Det är otroligt mycket i ett så pass litet hus. Barnfamiljer och dagisgrupper har hittat det, säger museidirektör Tiina Merisalo.

Sederholmska huset och utställningen Barnens Stad, kommer att stänga i slutet av mars och öppnar på nytt om två år när kvarteret har renoverats.

Pittoreska innergårdar öppnas för stadsborna

Falkmanska gården
Den Falkmanska gården med utsikt över stadsdirektörens ämbetsbostad ska stadsborna kunna hyra av staden för privata fester. Falkmanska gården Bild: Yle/Helena von Alfthan innergård,Innergård

Barnens Stad var det första steget i stadsmuseet plan att koncentrera sin verksamhet till kvarteret Elefanten. Hit kommer i framtiden utställningsutrymmen och festsalar. En permanent utställning om Helsingfors ska innehålla interaktiva element. Vita Salen ska fortsätta som en festsal. Ett temautrymme under takåsarna ska rikta sig till fördomsfria och nyfikna helsingforsare - vad det innebär är ännu öppet.

Tanken är att locka vanliga stadsbor till kvarteret, vars innergårdar ska öppnas upp. Den Falkmanska gården ska gå att hyra för privata fester. Och Goviniuska gården hoppas Tiina Merisalo att ska bli stadsbornas vardagsrum.

- Här kommer vi att få en ny dörr till museets utrymmen, så att man kan gå genom kvarteret. Vi funderar ännu lite på vad vi kan ha här, man kan ha kaféstolar och kanske se på filmer här utomhus, säger Tiina Merisalo när vi står på Goviniuska gården.

Stadsbor får delta i miljonprojekt

Kvarteret kostar 17 miljoner att renovera, största delen ska Helsingfors stad stå för. Stadsmuseet har också ansökt om bidrag från kultur och utbildningsministeriet.

Stadsborna ska få delta i planeringen av kvarteret Elefanten, på webbsidan www.uusikaupunginmuseo.fi finns det mera information. Bland annat ordnas det paneler för vanliga stadsbor.

Museets nuvarande utrymmen på Sofiegatan ska också renoveras eftersom de är i dåligt skick. I stadens fastighetsbolag Helsingin Leijona Oy:s investesteringsplan uppskattas ombyggnadsarbetena av Sofiegatans utrymmen kosta 9 miljoner. De ska vara klara hösten 2017 och hyras ut som kontorsutrymmen.

Läs också