Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa tider för specialbutiker

Sten Erik Lundsten Bild: Yle/Lotta Sundström kamera-boden

Då allt fler handlar i nätbutiker i jakt på det billigaste priset blir det svårt för små specialbutiker att klara sig. Är det priset som avgör kan få konkurrera med nätbutikerna. Specialbutiker satsar i stället på att kunna erbjuda sakkunnighet och god service.

Men många kunder vill ha både specialhandlarnas expertis och nätbutikernas pressade priser. Sten Erik Lundsten driver en kamerabutik i centrum av Åbo och är välbekant med fenomenet. Kunder kommer in för att bekanta sig med produkter de är intresserade av och få betjäning och goda råd, för att sedan göra sina uppköp på nätet.

-Det är absolut inte roligt men man har blivit van med situationen, säger Lundsten.

Världens största nätbutik, Amazon.com, har nyligen publicerat en telefonapplikation som skall göra det ännu lättare för kunden att hitta ett billigare pris. Kunden behöver endast knäppa en bild på produkten i butiken för att på nolltid kunna göra en beställning över nätet.

-Det är hemskt att konstatera att det är endast priset som gäller, säger Lundsten.

I stället för att bli bitter gäller det enligt Lundsten att hitta andra ben att stå på. Det gäller att utveckla tjänster som nätbutiker inte kan erbjuda. Lundsten har bland annat satsat på fotoböcker med snabb leverering och kurser i fotografering.

-Vi vänder en helt ny sida och måst tänka fullständigt om vad det gäller service åt kunden.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle