Hoppa till huvudinnehåll

Hur locka mumin- och Tove-turister till Borgå?

Mumin
Hur få turister till Borgå med hjälp av mumintrollen och Tove Jansson? Mumin Bild: Tammerfors konstmuseum mumin

Kom med idéer om hur Tove Jansson och hennes mumintroll kunde få en synlig plats i Borgå och bli en likadan ikon för staden som J.L. Runeberg!

Stadsfullmäktigeledamot Sari Glad, obunden sannfinländare, föreslår i en fullmäktigemotion att Tove Jansson och mumintrollen borde synas permanent i Borgå.

Glad konstaterar att Tove Jansson har bott i Borgå och skapat sin muminidé i Borgåmiljöer som Klovharun och Pellingearkipelagen. Hon är en av våra internationellt mest välkända barnboksförfattare. Hon var också som författare trogen Borgåförlaget Werner Söderström, ett av de mest betydande förlagen i Finland.

Borgå har ändå inte lyckats utnyttja den här berömmelsen, anser Glad. Jubileumsår som staden har arrangerat blir ofta engångsföreteelser utan att lämna några bestående spår, som turismen i högre grad kunde utnyttja.

Muminmamman som staty på Borgå torg?
Hur vore det med en jättestaty av muminmamman på Borgå torg? (bildcollage) Muminmamman som staty på Borgå torg? Bild: Yle/Sune Bergström collage

Hon föreslår att en Tove Jansson-värld typisk för Borgå permanent kunde skapas för turister och invånare. Stadens lekparker kunde planeras utgående från Tove Janssons gestalter. Glad anser att det är dags för Tove Jansson att återvända till sina rötter, till mumin-idéernas ursprungkällor. Det är dags att göra henne till en likadan ikon i Borgå som J.L. Runeberg.

Bidra med dina idéer genom att kommentera den här artikeln.